Ministeerium: apteegireformiga tuleb edasi minna

Terviseala asekantsler Maris Jesse
Terviseala asekantsler Maris Jesse

Kuigi Vabariigi Valitsus on alles kujundamas oma seisukohta riigikogus algatatud eelnõu osas, mis pööraks tagasi juba käivitatud apteegireformi, on sotsiaalministeeriumi seisukoht, et reformiga tuleks edasi minna.

Eesti Proviisorite Koja esindaja Karin Alamaa-Aas saatis juuni lõpus riigikantseleisse kirja, kus palus valitsusel mitte toetada reformierakonna algatatud ravimiseaduse muutmise seaduse eelnõu, millega soovitakse kaotada apteegi omandipiirangud. See tähendaks Alamaa-Aasa selgitusel sisuliselt 2014-2015 käivitatud apteegireformi tagasipööramist.

„Kuna apteegi omandipiirangud võeti vastu eesmärgiga parandada rahva tervise kaitset, siis jääb arusaamatuks, millest on tingitud selline suunamuutus,“ kirjutas Alamaa-Aas. „Proviisorapteegi puhul on kahtlemata paremini tasakaalustatud tervise kaitse ja majanduslikud huvid, kuna proviisorist omaniku puhul on tasakaalustavaks teguriks kutse-eetika. Seda on märkinud nii Euroopa Kohus kui ka õiguskantsler oma hiljutises analüüsis, kes peab reformi eesmärke saavutatavaks. Meenutagem, et apteegi omandipiirangud võeti suures osas vastu tänaste koalitsioonierakondade saadikute häältega. Samuti on nii keskaerakond kui ka sotsiaaldemokraatlik erakond väljendanud omandipiirangutele toetust ka käesoleval aastal.“

Terviseala asekantsler Maris Jesse selgitas eile proviisorite kojale saadetud vastuses, et
eelnõu algatas Riigikogu Eesti Reformierakonna fraktsioon, kelle hinnangul eelnõu seletuskirja kohaselt on 2014. ja 2015. aastal ravimiseaduses sätestatud omandistruktuurile kehtestatud piirangud ebaefektiivne meetod apteegiteenuse kvaliteedi ja ravimite kättesaadavuse tagamiseks.

„Vabariigi Valitsus on riigikogus algatatud SE 656 osas oma seisukohta alles kujundamas. Sotsiaalministeerium on teinud Vabariigi Valitsusele ettepaneku seda eelnõu mitte toetada, sest on seisukohal, et apteegireformiga tuleb edasi minna,“ lisas Jesse.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.