Arstid ei toeta haigekassa nimevahetust

Eesti Arstide Liidu peasekretär Katrin Rehemaa ja president Jaan Sütt
Eesti Arstide Liidu peasekretär Katrin Rehemaa ja president Jaan Sütt

Olukorras, kus haigekassa ei suuda täita oma põhieesmärke on sildivahetusega tegelemine ja sellele ravikindlustuse raha kulutamine vastutustundetu ja küüniline asendustegevus, teatasid arstide liit ja perearstide selts ühises teates.

 

Arstide liidu ja perearstide seltsi seisukoht: 

Arstide liit ja perearstide selts ei toeta haigekassa nimevahetust. Olukorras, kus haigekassa ei suuda täita oma põhieesmärke – tasuda täies mahus patsientidele vajaliku arstiabi ja ravimite eest, on sildivahetusega tegelemine ja sellele ravikindlustuse raha kulutamine vastutustundetu ja küüniline asendustegevus.

Arvamus, et sõna „haige“ asendamine „tervisega“ kutsub esile muudatuse inimeste käitumises, on enam kui kaheldav. Inimeste suunamine oma tervise eest paremini hoolitsema on väga oluline, kuid peamine vastutaja selle eest ei ole haigekassa, vaid sotsiaalministeerium.

Tervise edendamisele ja haiguste ennetamisele tuleb pühendada senisest palju enam tähelepanu ja vahendeid ning poliitikud peaksid alustama suhtumise, mitte ühe asutuse nime muutmisest.

Rahapuuduse tõttu on ravijärjekorrad ikka veel liiga pikad, uuemaid vähiravimeid ei hüvitata, maakonnahaiglates vähendatakse eriarstiabi, palju praksiseid on ilma alalise perearstita, Ida-Virumaale tuuakse umbkeelseid välisarste – need on probleemid, mille lahendamist ootavad nii patsiendid kui arstid. Arstid ei nõustu haigekassa juhi arvamusega, et nimevahetusele kuluv paarsada tuhat pole suur summa ja selle võtmine haigekassa tegevuskuludest on õigustatud. Haigekassa saab raha töötajate palkadelt tasutavast ravikindlustusmaksust, mille iga sent tuleb kulutada sihtotstarbeliselt.
Inimesed ootavad haigekassalt rahalist abi, kui nad on haigestunud. Kavandatav nimevahetus ei paranda seda abi ega ka haiguste ennetamist mitte kuidagi.

 

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.