Psühholoogid ja logopeedid taotlevad samuti palgalepet

Eesti Psühholoogide Liit, Eesti Kliiniliste Psühholoogide Kutseliit ja Eesti Logopeedide Ühing esitasid täna tervishoiutöötajate palgaleppe läbirääkimiste osapooltele ettepaneku lisada leppesse tervishoiu erispetsialisti mõiste ning määrata kindlaks nende palgatingimused sarnaselt arstide, õdede ja hooldajatega.

„Tervishoiu erispetsialistid osutavad psühhiaatria, taastusravi, neuroloogia, pediaatria ning muudel erialadel olulises mahus tervishoiuteenuseid, mis raviprotsessis on sageli põhiteenused ning kannavad olulist rolli patsiendi diagnoosi täpsustamisel ja tervenemisel,“ kirjutasid erialaliitude esindajad pöördumises. „Tervishoiu erispetsialistid väärivad sarnaseid õigusi teiste tervishoiutöötajatega, sealhulgas erialase kvalifikatsiooni senisest täpsemat määratlemist. On ootuspärane, et kollektiivlepe hõlmaks kõiki tervishoiuteenuse osutamisel osalevaid töötajaid.“

Pöördumisele alla kirjutanud teevad ettepaneku määrata kliiniliste psühholoogide ja logopeedide  töötasu alammääraks 90 protsenti üldarsti baastöötasust.

„Praegune erispetsialistide palgatase ei ole vastavuses tööturu vajadusega ega vasta nende kutsekvalifikatsiooni tasemetele,“ kirjutasid erialaliitude esindajad. „Taotleme erispetsialistide töötasude alammäärade sidumist üldarsti omaga sarnaselt arstidele, õdedele ja hooldajatele. See annab nii töötajatele kui ka tööandjale kindlustunde, et nende töö on õiglaselt väärtustatud ning töötasu korrelatsioonis teiste tervishoiutöötajatega.“

Erispetsialistide teenused lisati haigekassa tervishoiuteenuste loetellu 2006. aastal, mil muu kõrgharidusega spetsialisti palgatase võrdsustati arsti baaspalgaga. Majanduskriisi aastatel 2008-2011 teenuste hinnad külmutati ning need on jäänud samale tasemele tänaseni.

Eestis on praegu 158 kutsega kliinilist psühholoogi, kellest paljud ei tööta haiglates või töötavad osakoormusega. Logopeede töötab tervishoiusüsteemis 82. Psühholoogide ja logopeedide ühispöördumisele on avaldanud toetust Eesti Taastusarstide Selts, Ludvig Puusepa Nimeline Neuroloogide ja Neurokirurgide Selts, Tartu Ülikooli Psühholoogia Instituut ning Tallinna Ülikooli Loodus- ja terviseteaduste instituut.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.