Apteekide III kvartali käive kasvas

Regionaalhaigla apteek.
Regionaalhaigla apteek.

Üldpteekide kogukäive 2018. aasta kolmandas kvartalis suurenes võrreldes eelneva aasta sama perioodiga 6,9%, ulatudes 92,1 miljoni euroni, teatas ravimiamet.

Kasvas nii ravimite kui ka muude kaupade käive – vastavalt 8,1% ja 3,7%. Käsimüügiravimite käive suurenes 6,9% ja retseptiravimite käive 8,4%.

Kolmandas kvartalis käideldi üldapteekides 2,4 miljonit retsepti, millest 85% moodustasid soodustusega väljastatavate ravimite retseptid. Soodustusega väljastatud ravimite retseptide arv kasvas võrreldes eelmise aasta sama perioodiga alla 1%, samas soodusravimite käive tõusis 8,4%. Seega müüdi 2018. aasta kolmandas kvartalis eelnevate perioodidega võrreldes kallimaid soodusravimeid. Soodusretsepti keskmine maksumus suurenes võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga 7,4%.

2017. aastal püsis haigekassa ja patsiendi osakaal soodusravimite maksumuses ühtlasena, moodustades vastavalt 69% ja 31%. 2018. aastal on haigekassa osakaal soodusravimite maksumuses iga kvartaliga järjest tõusnud ja patsiendi osakaal langenud: kolmandas kvartalis moodustas haigekassa poolt tasutud osa 74% ja patsiendi osa 26%. Seega tasus haigekassa iga soodusretsepti maksumusest keskmiselt 2,27 eurot enam ja patsient 0,62 eurot vähem kui eelmise aasta samal perioodil.

Haiglaapteekide kogukäive ulatus 2018. aasta kolmandas kvartalis 25,2 miljoni euroni, millest ravimite käive moodustas 19,2 miljonit eurot. Haiglaapteekide kvartaalne kogukäive suurenes võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 1,2%, sealhulgas ravimite käive suurenes 2,4% ja muude kaupade käive vähenes 2,4%. Tegevusluba oli kolmandas kvartalis 24 haiglaapteegil, neist 23 olid põhiapteegid ja üks haruapteek.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.