Allergiad ja astma võivad olla seotud vaimse tervisega

Allergiline nohu on seotud vaimsete häirete riskiga.
Allergiline nohu on seotud vaimsete häirete riskiga.

Taiwani teadlaste sõnul esineb astma ja allergilise nohu all kannatavatel inimestel suurem psühhiaatrilise häire väljakujunemise risk ning tõenäoliselt tasuks hinnata nende emotsionaalset seisundit ja jälgida vaimset tervist.

Astma, allergiline nohu ja atoopiline dermatiit (mida koos nimetatakse ka “kolmeks A-ks”) kuuluvad kõige levinumate allergiliste haiguste hulka. “Arstina panin ma tähele, et mõnedel kolme A-ga patsientidel näis esinevat ka emotsionaalseid häireid. Seepärast tahtsin ma välja selgitada, kas need allergilised haigused on seotud psühhiaatriliste häiretega,” ütles dr Nian-Sheng Tzeng Tri-Service’i Üldhaiglast.

Allergikutel enam häireid

Kasutades Taiwani Riikliku Tervisekindlustuse (NHI) programmi andmebaasi, uurisid teadlased rohkem kui 186 000 täiskasvanud patsiendi andmeid, kellest 46 647 põdesid allergilisi haigusi, 139 941 aga olid terved kontrollisikud.

15 aasta jooksul kujunes 10,8 protsendil allergilisi haigusi põdenud inimestest välja psühhiaatriline häire, samal ajal kui kontrollisikute vastav näitaja oli 6,7%; see tähendas märkimisväärset, 1,66kordset riski suurenemist allergilise haigusega inimestel (P<0,001). Need andmed avaldasid teadlased 23. aprillil ajakirja Frontiers in Psychiatry internetiversioonis.

Allergiliste haigustega täiskasvanutel oli märkimisväärselt kõrgem sesoonse psüühikahäire (korrigeeritud HR (aHR) 1,4), seahulgas depressiooni (aHR 1,4) ja bipolaarse häire (aHR 1,1), ning ärevushäire (aHR 2,4), psühhootilise häire (aHR 1,2) ja dementsuse (aHR 1,2) väljakujunemise risk.

Teadlased jaotasid allergiliste haigustega patsiendid kuude rühma: ainult astma, ainult allergiline nohu, ainult atoopiline dermatiit, astma koos allergilise nohuga, astma koos atoopilise dermatiidiga, allergiline nohu koos atoopilise dermatiidiga ning kõigi nimetatud kolme allergilise haiguse kombinatsioon.

Atoopiline dermatiit oli teadlaste sõnul seotud madalama üldise psühhiaatrilise häire riskiga, ent astma ja allergiline nohu olid seotud üldise suurenenud riskiga.

Astma oli seotud suurenenud individuaalsete psühhiaatriliste häirete riskiga, mille hulka kuulusid ärevus ja depressioon, dementsus ning bipolaarne häire.

Allergiline nohu oli seotud madalama dementsuse riskiga, kuid suurenenud muude psühhiaatriliste häirete riskiga. Mitme allergilise haiguse põdemine oli teadlaste sõnul aga seotud ka psühhiaatriliste häirete riski suurenemisega. Doktor Tzeng kolleegidega tegi lisaks kindlaks, et suukaudse prednisolooni kasutamine oli seotud madalama psühhiaatriliste häirete väljakujunemise riskiga astmaatikute hulgas.

Psühholoogiline stress

Lisaks sellele oli beeta-agonisti aminofülliini ja leukotrieeni retseptori antagonistide kasutamine seotud madalama psühhiaatriliste häirete väljakujunemise riskiga nii prednisolooni kasutamise kui ka mittekasutamise korral.

Teadlased märgivad, et mõned teised uuringud on viidanud seosele allergiaga seotud põletikuliste või immunoloogiliste faktorite ja psühhiaatriliste häirete vahel.

Psühhiaatrilise häirega kaasnev psühholoogiline stress võib samuti füüsilisi sümptomeid mõjutada. Nende sõnul on tarvis täiendavaid uuringuid, et selgitada välja allergiliste haiguste ja psühhiaatriliste häirete vahelise seose alusmehhanismid. Artikli avaldamise ajaks ei olnud üks teadlastest, doktor Wu-Chien Chien Taipei Riigikaitse Meditsiinikeskusest veel talle esitatud kommentaaripäringule vastanud. Uuring ei olnud äriliselt finantseeritud ning teadlaste kinnitusel ei esinenud huvide konflikti.

Medscape

tõlkis Kalle Klein

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.