Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 1. aprill 2019
Kuula artiklit

Artriidiraviks on välja töötatud ravimite uus manustamisviis

Teadlased töötavad välja paremat manustamissüsteemi põletikuvastase ravi jaoks.
Katsetatud ravimeetod võib olla kasulik neile, kellel esineb põletik ainult ühes või mõnes liigeses.
Foto: Pixabay

Artriidihood, mis kujutavad endast prognoosimatut ja tihti äkilist artriidi sümptomite halvenemist, võivad olla invaliidistava mõjuga. Need olukorrad võivad muuta põletikulise artriidi (sh reumatoidartriidi ja psoriaatilise artriidi) ohjamise keerukaks nii patsientide kui ka arstide jaoks. Kuid Brigham and Women’si haigla (BWH) teadlased on kindlaks teinud, et haigushood võivad ühtlasi anda olulise võimaluse patsientide ravivalikute parandamiseks.

Laboratooriumis läbi viidud katsetes on BWH bioinsenerid välja töötanud hüdrogeeli – pehme elastse materjali, mille saab täita artriidiravimitega ning süstida lokaalselt põletikulisse liigesesse. Ravimi pideva ja ühtlase edastamise asemel reageerib hüdrogeel haiguse toime ägenemisele hoogude ajal ning väljastab ravimit siis, kui sümptomid halvenevad. Laboratooriumikatsete käigus saadud tulemused avaldati ajakirjas Nature Communications. Teadlased tegelevad nüüd järgmiste etappidega, eesmärgiks on uus tehnoloogia raviasutustele kättesaadavaks muuta.

Täitmata kliinilised vajadused

“Artriidiga kaasnevad suured kliinilised vajadused, mis on seni täitmata,” ütles üks uuringut juhtinud teadlastest, bioinsener ja BWH juhtivteadur Jeff Karp (PhD). “Kuigi välja on töötatud uusi ravimeid, on paljudel neist olnud süsteemsed toksilised kõrvalmõjud. Meie eesmärgiks oli leida manustamissüsteem, mis oleks tõhus, edastaks ravimeid lokaalselt ja teeks seda põletikule reageerides.”

Uus haigushoole reageeriv hüdrogeel on valmistatud triglütseroolmonostearaadist (TG-18) – ühendist, mis on kantud USA toidu- ja ravimiameti “üldiselt ohutuks tunnistatud” ühendite nimekirja. TG-18 molekul suudab end ise koostada, mis tähendab, et see suudab moodustada geelisarnase kiudusid sisaldava struktuuri. Seda struktuuri saab kergesti süstida suspensioonina. Antud uuringus lisati TG-18 hüdrogeelile triamtsinoloonatsetoniid (TA), mida kasutati katseravimina, kuid lisaks sellele on võimalik kasutada ka mitmeid teisi põletikuvastaseid ühendeid.

Jäljendati olukorda haiges liigeses

“Hüdrogeel on välja töötatud selliselt, et ravimi väljastamise käivitab konkreetsete artriidiga seotud ensüümide toime, mis haigushoo ajal võimendub. TG-18 hüdrogeeli katsetamiseks paigutasime me geeli erinevatesse keskkondadesse, jäljendades tingimusi, mis esinevad artriitsetes liigestes,” ütles samuti uuringu läbiviimisega tegelenud teadlane Nitin Joshi, BWN meditsiiniinstruktor.

Kui geel inkubeeriti terve inimese liigesest saadud sünoviaalvedelikus, väljastati ravimit minimaalselt, kuid inkubeerimise korral reumatoidartriidiga patsiendi sünoviaalvedelikus hakkas ravim hüdrogeelist väljuma. Oluline on asjaolu, et ravimivaru ei ammendunud ühe sünoviaalvedeliku maksimaalse mõju perioodi jooksul – aja jooksul võis ravimi väljastamine geelist aset leida mitmel perioodil. Teadlased katsetasid ka hüdrogeeli mõju kõhre- ja liigeserakkudele ning tegid kindlaks, et see tundus olevat ohutu.

Teadlased viisid läbi täiendavad katsed, et kontrollida TG-18 hüdrogeeli kliinilist tõhusust põletikulise artriidiga hiirtel. Nad valisid selleks K/BxN seerumi ülekande mudeli, mille korral saab haiguse raskusastet täpselt kontrollida; see võimaldas neil katsetada hüdrogeeli erineva artriidi ägedusega loomadel. Teadlased tegid kindlaks, et raskekujulisema artriidi korral lagunes lokaalselt süstitud hüdrogeel kiiremini, vastavalt ulatuslikumale ravimi vabanemisele. Ravimiga täidetud hüdrogeeli toimel vähenes paistetus ja artriidi raskusaste.

Üheks hüdrogeeli eeliseks on asjaolu, et see võimaldab ravida artriiti konkreetselt liigestes, kus esineb haigushoog, toimetamata ravimit edasi kogu kehasse. “Lokaalne ravi võib olla kasulik ravimeetod patsientide jaoks, kellel esineb põletik ainult ühes või mõnes liigeses,” ütles üks teadlastest Joerg Ermann (MD), BWH reumatoloogia, immunoloogia ja allergia osakonna reumatoloog. “Lisaks sellele, kui patsient saab juba süsteemset ravi, kuid tal esineb haigushoog üksnes piiratud arvus liigestes, saaksime me ravida konkreetselt neid liigeseid selle asemel, et proovida teist süsteemset meetodit või ravimit. See võimalus parandaks oluliselt meie suutlikkust artriidihooge kliinikus edukalt kontrolli all hoida.”

Teadlased jätkavad hüdrogeeli katsetamist eelkliiniliste mudelitega, et seda täiendavalt kontrollida, ning nende eesmärk on jõuda kliiniliste uuringuteni inimestega. Tehnoloogia on litsentseerinud firma Alivio Therapeutics, mis töötab välja ravimeetodeid põletikuliste seisundite ravimiseks sihipärase haiguse immunomodulatsiooni abil.

sciencedaily.com

tõlkis Kalle Klein

Artriidiraviks on välja töötatud ravimite uus manustamisviis
Kuula artiklit

Artriidiraviks on välja töötatud ravimite uus manustamisviis

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099