Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 13. november 2019
Kuula artiklit

Gripiviiruse parim sõber: vähene õhuniiskus

Yale’i teadlased on kindlaks teinud ühe põhjuse, miks inimesed talvekuudel suurema tõenäosusega grippi haigestuvad: vähene õhuniiskus.
Tänavuse gripihooaja esimene juhtum on juba kinnitust leidnud.
Foto: Pixabay

Spetsialistid teavad hästi, et madal temperatuur ja vähene õhuniiskus soodustab gripiviiruse levikut, kuid märksa vähem teatakse, millist mõju avaldab õhuniiskuse vähenemine immuunsüsteemi kaitsevõimele gripinakkuse vastu.

Yale’i teadlaste rühm, mille juhiks oli Akiko Iwasaki, Waldemar von Zedtwitzi immunobioloogia professor, võttis selle küsimuse vaatluse alla, kasutades hiiri, kes olid geneetiliselt muudetud avaldama viirusnakkuse vastu sarnast vastupanu nagu inimesed.

Kõiki hiiri hoiti kambrites, milles oli sama temperatuur, kuid vähene või normaalne õhuniiskus. Seejärel nakatati nad A–tüvelise gripiviirusega.

Kolm takistust

Teadlased tegid kindlaks, et vähene õhuniiskus takistas loomadel imuunvastuse teket kolmel viisil. Esiteks takistas see ripsmetel, mis on karvu meenutavad struktuurid hingamisteede rakkudes, viiruseosakeste ja lima eemaldamist. Lisaks sellele vähendas see hingamisteede rakkude võimet parandada kahjustusi, mida viirus oli kopsudes põhjustanud.

Kolmas mehhanism oli seotud interferoonidega ehk signaalvalkudega, mida toodavad viirusega nakatunud rakud, et teavitada naaberrakke viiruseohust. Vähese õhuniiskusega keskkonnas see sünnipärane immuunkaitsesüsteem ei toiminud.

Uuringu tulemused annavad aimu, miks gripi levik kuiva õhu korral suureneb. “On hästi teada, et õhuniiskuse vähenedes kasvab järsult grippi haigestumiste ja surmajuhtumite hulk. Kui meie hiirtega tehtud tähelepanekud ka inimeste osas paika peavad, näitab see uuring kätte võimaliku mehhanismi, mis on gripi leviku hooajalise iseloomu põhjuseks,” märkis Iwasaki.

Teadlased rõhutasid, et õhuniiskus pole ainus gripipuhanguid põhjustav tegur, kuid kindlasti on see oluline aspekt, mida tuleks talvisel ajal arvesse võtta. Nende sõnul on õhu veeaurusisalduse suurendamine õhuniisutusseadmete abil kodus, koolis, tööl ja isegi haiglakeskkonnas üks võimalik strateegia, mille abil gripi sümptomeid vähendada ja taastumist kiirendada.

Gripi vastu vaktsineerimine hooldekodudes on edukas

Gripihooaeg on Eestiski alanud

Eestis on tänavu gripihooaeg alanud, novembri alguses leidis Tallinnas kinnitust kaks B-gripiviiruse juhtu. Tänavu vaktsineeritakse esmakordselt riigi kulul gripi vastu hooldekodude elanikke, huvi selle vastu on olnud suur.

17. novembrini saab gripi vastu vaktsineerida ka apteekides. Haigestunute arv on sel aastal olnud 7–10 protsendi võrra väiksem möödunud aastate sama ajaperioodiga võrreldes.

terviseamet.ee, Science Daily

Tõlkis Kalle Klein

Gripiviiruse parim sõber: vähene õhuniiskus
Kuula artiklit

Gripiviiruse parim sõber: vähene õhuniiskus

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708