Autor: Kadi Heinsalu • 13. jaanuar 2020

Pohlad vähendavad rasvase dieedi mõju

Tampere ülikooli uurimisrühm selgitas hiirkatsetega, kuidas kuivatatud pohlajahu mõjutab ebatervisliku dieedi tõttu tekkivat rasvumist ja põletikunäitajaid. Tulemus üllatas oma positiivsusega.
Wikipedia
Foto: Pohlataim metsa all.

Mediuutiste veebiväljandes kirjutati soomlaste uuringust, kus hiired said 6 nädala jooksul kõrge rasvasisaldusega toitu. Rasv moodustas nende toidust saadavast energiast 46%. „Nende toit meenutas halba lääne dieeti,“ kommenteeris farmakoloogia professor Eeva Moilanen. Selle dieedi tõttu arenes hiirtel metaboolne sündroom, kus kaal tõuseb, kolesteroolitase tõuseb, maks läheb rasva ja tekivad diabeedile iseloomulikud muutused. Lisandus madalatasemeline põletik. „See on peamine tegur, mille tõttu lihavusega seotud haigused tekivad,“ selgitas Moilanen.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099