Autor: Meditsiiniuudised • 20. märts 2020

Verekeskused ootavad terveid doonoreid jätkuvalt verd andma

Põhja-Eesti Regionaalhaigla ja TÜ Kliinikumi verekeskused kinnitavad, et kuigi praegu on doonorvere varud piisavad, on vere säilivusaeg piiratud, mistõttu on doonorverd pidevalt juurde vaja.

Autor: Andras Kralla/Äripäev

Tartu Ülikooli Kliinikumi verekeskuse direktori Helve Königi sõnul ei ole verevarud otsa saamas ning kõiki veregruppe on hetkel piisavalt. „Tõsi, veidi vähem on 0-negatiivset ja B-negatiivset ning sellega ka juba tegeletakse,“ kinnitas ta. Verd ei tohi tulla loovutama haiguskahtlusega doonor, et kaitsta teisi patsiente ja ka verekeskuse töötajaid. König lisas, et doonorverd ei testita COVID-19 suhtes.

PERH verekeskuse juhataja Ave Lellep meenutas, et verekomponendid on paljude haiguste ravimisel väga olulisel kohal. „Doonoriveri on tänapäeva meditsiinis asendamatu ja vältimatult vajalik ning selle kogumist jätkatakse vaatamata koroonaviiruse levimisele maailmas,“ ütles Lellep. „Elupäästavat vereülekannet vajavad patsiendid ei ole ka praegu kuhugi kadunud. Eriolukorra kehtestamine ja sobivate tervete doonorite arvu vähenemine koroonaviiruse levimise tõttu on vajalike verevarude tagamise oluliselt raskemaks muutnud.“

Lellep märkis, et ehkki praegu on keeruline aeg, ulatasid paljud head inimesed Verekeskuse mõne päeva taguse üleskutse peale verd loovutama tulla abistava käe. „Me oleme oma doonorite üle ülimalt uhked, sest nad saavad olukorra kriitilisusest aru ega jäta patsiente abita,“ kiitis Lellep. „Et inimelusid päästa, ei ole vaja ilmtingimata arstiks õppida – sa saad seda teha ka doonorina!“

Vajadus doonorivere järele on pidev. „Verd läheb meil tarvis nii käesoleval kui ka kõikidel järgmistel nädalatel. Doonoriveri on hindamatu väärtusega, kuid selle säilivusaeg on piiratud. Seetõttu on väga oluline lähtuda vere kogumisel vajaduspõhisusest,“ selgitas Lellep. Eritellimuste korral otsitakse doonorite andmebaasist konkreetsele patsiendile kõige sobivama veregrupiga doonoreid ja edastatakse neile telefoni teel personaalse kutse. Niisugused doonorid on oodatud verd loovutama võimalikult kiiresti, sest patsient ootab haiglas elupäästavat vereülekannet.

Loe lisaks
Koroonaviirus seab doonorite valikule lisapiirangud

Verekeskused lähtuvad ravimiameti juhistest.

1.Doonorlus on lubatud, kui haigustunnuseid ei ole ilmnenud 14 päeva pärast koroonaviiruse kõrge riskiga piirkonnast.

2.Doonorlus on lubatud, kui haigustunnuseid ei ole ilmnenud 14 päeva pärast kokkupuudet Covid-19 viirusega nakatunud inimesega.

3.Doonorlus on lubatud, kui doonoril diagnoositud Covid-19 viirusnakkuse haigussümptomite kadumisest on möödunud vähemalt 14 päeva.

PERH palume doonoritel jälgida pidevalt värskendatavaid andmeid verevarude hetkeseisu kohta meie kodulehel www.verekeskus.ee.

Kliinikumi verekeskus ootab kõiki terveid doonoriks sobivaid inimesi vereloovutusele nii L.Puusepa 8 majja Lunini põik uksest kui ka verekeskuse korraldatavatele väljasõitudele.

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Hanna SultsMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 385
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708