Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 24. märts 2020
Kuula artiklit

Ratas: palun meie kõigi veel tugevamat pingutust!

Peaminister Jüri Ratas ütles teisipäeva õhtul, et toetatakse meetmeid, mis veelgi piiravad inimeste liikumist. Piirangud astuvad jõusse juba homsest.
Peaminister Jüri Ratas

Tugevamaid piiranguid on viimastel päevadel nõudnud nii arstide liidu juhid, regionaalhaigla arstid kui ka näiteks Tallinna linnapea.

Homsest tuleb õues hoida teiste inimestega 2 meetrit vahet, avalikus kohas võib viibida koos kuni kaks inimest, v.a pereliikmed või avalike ülesannete täitmine. Kaubanduskeskustes jäävad avatuks vaid kauplused, apteegid, pakivahendid, telekommunikatsioonivahendid, pakiautomaadid, meditsiiniseadmeid laenutavad ja müüvad poed. Söögikohad saavad vaid kaasamüüki teha. Poes saab liikuda kas üksi või kahekesti ja kahemeetriste vahedega. Poe sissepääsusid tuleb pidevalt puhastada. Erinevad baarid tuleb õhtul kl 22 sulgeda, kõik meelelahutuskohad tuleb sulgeda. Need piirangud hakkavad kehtima al 27. märtsist, teised juba homsest.

Ratas ütles, et see on iga ühiskonnaliikme isiklik vastutus. "Eestis on olnud hea naabrivalve, seda märkamist tuleks nüüd rohkem teha," lisas ta. Uued reeglid valmistatakse ette eriolukorra juhi korraldusega homse päeva jooksul. Selles on ka sanktsioon, aga Ratase sõnul loodetavasti saavad kõik ka selleta aru olukorra tõsidusest. "Raskemad ajad, lähinädalad, on veel ees," kinnitas ta.

Senine pole piisav

MIkrobioloogia professor Irja Lutsar rääkis valitsuse kokku kutsutud teadusnõukogu nimel, et nädalase töö tulemusena jõuti järeldusele, et ehkki praegused meetmed on nakatumist piiranud, pole see piisav. "Viirus pole kuhugi kadunud, ehkki Hiinas kestis see intensiivselt 4 nädalat; kuid enamus riikides on viirus olemas. See liigub nagu päike: tõuseb idast ja loojub läänest," rääkis ta. USAs näiteks haigestunute arvud väga kiiresti kasvavad, jätkas Lutsar. Ta lisas, et ehkki Eestis on nakatanute juurdekas justkui pidurdunud, siis näiteks pole väga kindel, kui hästi need inimesed peavad karantiinist kinni, kes toodi eelmisel nädalal Eesti riigi abil välismaalt koju. "Isoleerimine on tähtis. Me oleme staadiumis, kus mina ei ole enam tähtis. Saan aru, et koduses karantiinis olla pole hea, mul on halb, kuid sellega kaitsen teisi," rääkis Lutsar. "Kui on vähegi kahtlust, siis tuleb olla kodus. See on tuba ja maja, mitte kaubanduskeskus."

Eesti balanseerib noatera peal

Teadusnõukogu liige Tartu Ülikooli viroloogiaprofessor Andres Merits ütles, et loodetavasti hakkavad inimesed piiranguid väga tõsiselt võtma, sest piirangute mõte on nende järgimine, mitte kehtestamine. "Praegu balanseerime kriitilise piiri peal, võime kõikuda sinna, aga ka sinna. Oleneb, kuidas inimesed reageerivad," lisas ta.

Inimeste omavahelised kontaktid vähemalt kaheks nädalaks on tema sõnul ainus reaalne viis, kuidas viirus saab levida. "Inimestel on vaja selgeid juhiseid ja arusaami: me kõik vastutame selle eest, et see viirus ei pääseks levima," jätkas ta. Merits ütles, et ta ei oska hinnata, kui palju tegelikult viirust Eestis on. "Praegune analüüside arv näitab, et iga kümnes proov on positiivne, aga see ei tähenda, et iga 10. inimene on koroonaviiruspositiivne. See isegi ei tähenda seda, et iga kümnes nohu-köha käes kannatav inimene on koroonas," lisas ta.

Ratas: palun meie kõigi veel tugevamat pingutust!
Kuula artiklit

Ratas: palun meie kõigi veel tugevamat pingutust!

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099