Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 24. märts 2020
Kuula artiklit

Tekivad põhja- ja lõunaregiooni staabid

Teisipäeval valitsuse keskpäevasel pressikonverentsil selgus, et luuakse koroonaviirusega võitlemiseks kaks staapi, mis koordineerivad ametkondade ja haiglate vahelist koostööd.
Koroonaproovi võtmise koht TalTechi juures Tallinnas Mustamäel esmaspäeval, 23. märtsil.
Foto: Meditsiiniuudised

Terviseameti peadirektor Merike Jürilo sõnas, et kuna vahepeal on lisandunud 3 vanemaealist koroonaviirusesse haigestunut, on pinge tervishoius kasvanud. Ta lisas, et eile sai kriisijuhtimise staap uue liikme, regionaalhaigla erakorralise meditsiini arsti Arkadi Popovi. "Haiglasse sattunud inimeste arv eeldatavasti kasvab ja doktor Popov võtab meditsiinijuhi rolli, et tagada haiglate ühtemoodi lähenemine," selgitas Jürilo.

Popov rääkis, et on uues ametis olnud paar tundi ja täit ülevaadet tal veel pole. "Eesmärk on saada toimima efektiivne koostöö ametkondade ja haiglate vahel ja tekitada selleks regionaalsed staabid: põhja- ja lõunaregiooni staabid," rääkis ta. Neid esindavad regionaalhaiglad ehk kliinikum ja regionaalhaigla.

Ööpäevas vaid 317 inimese testimise kohta, samas kui võimekuseks on nimetatud 1000 testi ööpäevas, vastas terviseameti juht Merike Jürilo, et on nihkeid selles osas, palju tegelikult teste võeti ja kaua mingi test aega võttis. Saatekirju on palju ootamas. "Tahame saada varsti üles reaalajas info: palju on teste tehtud, palju on haigestunuid, palju tervenenud jne. Minu teada on saatekirju üksjagu välja kirjutatud. Kui on vaja koju minna proovi võtma, siis äkki testivõtja jõuab koju alles päev hiljem," arutles ta. Jürilo ütles, et nädala keskel nad saavad oma andmed niivõrd korrastatud, et saavad anda paremat statistikat.

Haiglad on ammu valmistunud

Uue haiguse puhul on oluline teadmine, mis ajal on vaja valmistuda haiguse järgmiseks etapiks. Haiglate võimekuse kohta ravida koroonaviiruse kandjaid patsiente vastas ta, et kõikides haiglates on suurendatud isolatsioonipalatite hulka ja vaadatud üle varustus juba nädalaid tagasi. Meditsiinijuhi toomine kriisitoimkonda ongi Jürilo sõnul vajalik selleks, et ka üldhaiglad tuleksid nakkusohtliku patsiendivooga paremini toime.

Arkadi Popovi sõnul on ettevalmistused toimumas iga haigla statsionaaris, kuna on teada, et patsientide arv hakkab kasvama. "Valmistume selleks, see vastutus on igal tervishoiuteenuse pakkujal olemas," lisas ta. "Suurtes haiglates on see teekond juba läbitud ja nad saavad olla abiks teistele koostööpartneritele."

Keskhaigla andis teada valmisolekust

Ida-Tallinna Keskhaiglas reedel loodud eraldi osakonnast COVID-19 patsientidele viidi üks patsient tavarežiimile. „Töö käib 24 tundi seitsmel päeval nädalas ja oleme kogu aeg valmis,“ ütles sisehaigustekeskuse juhataja sisearst Alice Lill. Tema sõnul on kahest patsiendist, kes toodi COVID-19 I osakonda, üks patsient paranenud niivõrd, et ta on viidud üle tavarežiimile.

Reedel avati sisehaiguste osakonna pinnal 29 voodikohaga Covid-19 I osakond, millest 24 on aktiivravi ja 5 intensiivravi voodikohta. Sisehaiguste osakonna patsiendid on ümber paigutatud kardioloogiaosakonda. Vastloodud osakonda paigutatakse laboratoorselt kinnitatud COVID-19 diagnoosiga patsiendid.

Tekivad põhja- ja lõunaregiooni staabid
Kuula artiklit

Tekivad põhja- ja lõunaregiooni staabid

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099