Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 27. märts 2020
Kuula artiklit

EL eraldab 37 miljardit eurot viiruspuhangu kahjude leevendamiseks

Euroopa Parlament kiitis eilsel erakorralisel täiskogu istungil heaks Euroopa Liidu meetmed koroonaviirusest põhjustatud olukorra leevendamiseks.
Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet.
Foto: Liis Treimann

Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti sõnul oli Euroopa Liit koroonaviirusest tingitud kriisile reageerimisel alguses aeglane, kuid nüüd on hakanud otsused tulema. “Need meetmed, millele Euroopa Parlament täna oma heakskiidu andis, aitavad liikmesriikidel viiruspuhangu mõju leevendada,” ütles Paet.

Saadikud andsid oma nõusoleku 37 miljardi euro suuruse Euroopa Liidu rahastuse suunamiseks koroonaviiruse pandeemia tõttu enim kannatanud piirkondade ja riikide toetuseks. “Need 37 miljardit eurot suunatakse olemasolevatest ELi vahenditest kiiresti tervishoiusüsteemidele, tööturumeetmeteks ja muudele ELi majanduse haavatavatele osadele,” ütles Paet.

Raha eraldatakse ka solidaarsusfondist

Lisaks kiitis Euroopa Parlament heaks ELi solidaarsusfondi laiendamise rahvatervisega seotud hädaolukordadele, mis tagaks liikmesriikidele kuni 800 miljoni euro suuruses lisarahastust. “Fond loodi 2000ndate aastate alguses selleks, et reageerida suurematele loodusõnnetustele ning väljendada tuge neile Euroopa piirkondadele, mida on tabanud katastroof,” ütles Paet. “Nüüd laiendatakse solidaarsusfondi kohaldamisala nii, et see hõlmaks ulatuslikke rahvatervise hädaolukordi," lisas ta.

Kolm abinõu

Euroopa Parlament võttis erakorralisel täiskogu istungjärgul suure häälteenamusega vastu kolm olulist abinõud võitlemaks COVID-19 pandeemia põhjustatud kriisiga.

• Koroonaviirusele reageerimise investeeringute algatus: eesmärgiks on võimalikult kiirelt suunata 37 miljardit eurot olemasolevatest ELi vahenditest COVID-19 pandeemias enim kannatanud kodanike, piirkondade ja riikide toetuseks. Raha kasutatakse tervishoiusüsteemide toetuseks, kuid ka VKEde, tööturgude ja muude ELi majanduse haavatavate osade abistamiseks. Ettepanek võeti vastu 683 poolt- ja ühe vastuhäälega. Erapooletuid oli neli.

• Euroopa Liidu Solidaarsusfondi kasutamine rahvatervisega seotud hädaolukordades: abinõu tagab sel aastal Euroopa riikidele kuni 800 miljoni euro ulatuses lisarahastust. Fondi laiendamine võimaldab hädaolukordades rahastada ka rahvatervisega seotud projekte, sealhulgas arstiabi osutamiseks ning haiguste leviku ennetamiseks, jälgimiseks või kontrollimiseks. Ettepanek võeti vastu 671 poolt- ja kolme vastuhäälega. Erapooletuid oli 14.

• Lennujaamade teenindusaegade jaotamise eeskirjade ajutine peatamine: eesmärgiks on vältida tühjalt lendavaid lennukeid. Kehtivate reeglite kohaselt peavad lennuettevõtted kasutama vähemalt 80% oma stardi- ja maandumisaegadest, kui nad soovivad samu aegasid ka järgmisel hooajal kasutada. Teenindusaegade kasutamise kohustus peatatakse COVID-19 pandeemia tõttu kuni 24. oktoobrini 2020. Ettepanek võeti vastu 686 poolthäälega. Vastuhääli polnud ning erapooletuid oli kaks.

Euroopa Liidu Nõukogu peab parlamendi seisukoha ametlikult heaks kiitma. Vastuvõetud meetmed jõustuvad kohe kui need avadatakse Euroopa Liidu Teatajas eeldatavasti järgmise nädala alguses.

EL eraldab 37 miljardit eurot viiruspuhangu kahjude leevendamiseks
Kuula artiklit

EL eraldab 37 miljardit eurot viiruspuhangu kahjude leevendamiseks

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099