Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 24. märts 2020
Kuula artiklit

Euroopa Parlament kutsub osalema COVID-19 teadusuuringutes

Innovatiivsete Ravimite Algatus koostas eile konkursikutse teadusuuringute ettepanekuteks ravi ja diagnostika väljatöötamiseks vastusena COVID-19 haiguspuhangule.
Foto: Shutterstock

Euroopa Parlamendi teadusuuringute komisjon andis teada, et tervitab Euroopa Komisjoni kava, mis näeb pandeemiaga võitlemise ühe abinõuna lisarahastuse paketti teadusuuringute toetuseks.

"Toetame Euroopa Komisjoni volinik Mariya Gabrieli esitatud ettepanekut koondada 140 miljoni euro ulatuses teadusrahastust COVID-19 vastu võitlemiseks," kinnitas Euroopa Parlamendi teadusuuringute raportöör Christian Ehlet. Euroopa Komisjon kutsus ELi teadusuuringute ja innovatsiooni rahastamisprogrammi Horisont 2020 raames teadlasi üles oma projektidega osalema. Ühtlasi kaasatakse läbi lisaprojekti Innovatiivsete Ravimite Algatus.

"Peame juba nüüd hakkama mõtlema tulevikule, et olla paremini ettevalmistunud," märkis Ehlet. "Teadus- ja arendustegevus mängib äärmiselt olulist roll globaalsete väljakutsetega toimetulemisel. See on veel üheks põhjuseks, miks peaksime toetama 120 miljardi euro ulatuses pikaajalist teadus- ja innovatsiooniprogrammi “Euroopa horisont”."

Loe lisaks
Euroopa Ravimiamet kutsub üles osalema suurtes COVID-19 uuringutes

Ehlet märkis, et prioriteediks on viiruse leviku peatamine. Ravi ja vaktsiini leidmiseks käivad kiireloomulised uuringud ja arendustegevus. Viiruse erakordselt kiire levik näitab, et riikidevaheline ühine ning kooskõlastatud tegevus on ainus viis kriisiga toimetulekuks.

"Antud kriis on proovikiviks ka koostööle hädaolukordades, jäädes samas kindlaks pikaajalistes ühistes eesmärkides. Kohe kui kriis on möödunud, peame valmistuma järgmiseks sarnaseks sündmuseks," ütles Ehlet. Taoline ettevalmistus nõuab rohkem investeeringuid teadusuuringutesse. Samuti tuleb tagada, et suured teadusprogrammid, nagu “Euroopa Horisont”, jätkuks ka olukordades, kus liikmesriigid ei suuda mõnda aega kriisimeetmetes kokku leppida.

COVID-19: ELi ning erasektori toetused Innovatiivsete Ravimite Algatuse uuringuteks

Tänu suurenenud rahastusele kuulutas Innovatiivsete Ravimite Algatus eile välja kiire konkursikutse teadusuuringute ettepanekuteks ravi ja diagnostika väljatöötamiseks vastusena COVID-19 haiguspuhangule. Algatus on avaliku ja erasektori partnerlussuhe Euroopa Komisjoni ja farmaatsiatööstuse vahel. ELi teadus- ja innovatsiooniprogramm Horisont 2020 rahastab projekti 45 miljoni euro ulatuses.

Üleskutse teadusuuringuteks on osa ELi koordineeritud meetmetest COVID-19 kriisiga toimetulekuks. Lisateavet projekti kohta leiate siit ning ülevaate kõigist ELi teadusuuringutest COVID-19 vastu võitlemisel siit.

Euroopa Parlament kutsub osalema  COVID-19 teadusuuringutes
Kuula artiklit

Euroopa Parlament kutsub osalema COVID-19 teadusuuringutes

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099