Autor: Aet Trisberg • 31. märts 2020

Kuressaarde oodatakse appi meditsiinipersonali

Kriisistaabi hädaolukorra meditsiinijuht doktor Arkadi Popov teatas tänasel pressikonverentsil, et Kuressaarde on oodatud meedikutest abijõud.

Kriisistaabi hädaolukorra meditsiinijuht doktor Arkadi Popov
Autor: TAIRO LUTTER

Eile teatas Popov, et Kuressaarde on plaanis rajada välihaigla, kuna nii haiglapinda kui ka personali on Saaremaa COVID-patsientide jaoks vähe. Täna kinnitas Popov, et Kuressaare välihaigla ettevalmistustööd käivad ning haigla saab alustada tööd neljapäeval. Kohapealsest olukorrast selgub, millist funktsiooni hakkab haigla täpselt täitma.

Komplekteerimisel on ka Kuressaarde appi minev meditsiinipersonal. Popov kutsus meditsiinitöötajaid endast teada andma, kui keegi on valmis Saaremaale appi minema. 30% osas on personal kaetud kaitseväe meedikutega, 70% oleks juurde vaja tsiviilmeedikuid. Plaanitud on nii, et 3 arsti ja 8 õde töötavad välihaigla ühes vahetuses. Kokku on seega vaja välihaigla jaoks vähemalt 9 arsti ja 24 õde. Töötajatele on tagatud olmetingimused – majutus ja toitlustus.

Kuressaare välihaigla tööd hakkab koordineerima Kuressaare haigla juhtkond, töötajad hakkavad töötama Kuressaare haigla alluvuses. Haigusjuhud jäävad Kuressaare haigla haigusjuhtudeks. Kõik pisidetailid pannakse paika lähipäevi jooksul.

Kuressaare välihaiglas on 20 hingamisaparaadiga kohta, üldpalatites on kohti kuni 40 patsiendile. Kaitseväe Role 2 välihaigla on varustatud aparatuuriga, mis toodab õhust hingamisraskustega patsientidele meditsiinilist hapnikku. Samuti kuuluvad varustusse generaatorid, mis suudavad vajadusel tagada välihaigla elektrivarustuse.

Esmane plaan on raskes seisundis Saaremaa patsiendid evakueerida mandrile - PERHi, ka kliinikum on vajadusel nõus Saaremaa raskes seisus patsiente vastu võtma. LTKH ja Pärnu haigla on samuti valmis Kuressaare patsiente vastu võtma.

Neli plaani laual

Popov rääkis, et kriisistaabis on arutatud nelja võimalikku plaani haiguspuhangu kulgemiseks. Praegu on laual plaan A. See tähendab, et voodihõive haiglates ei ole suur. Intensiivravikohtades on voodihõive praegu 40-50%, tavaolukordades on see umbes 80%, kuid praegu on peatatud plaaniline ravi.

Kui rakendub plaan B, on kõik haiglad täidetutud. Plaan C järgi on ka ambulatoorne osa täidetud haiglates. Plaan D – haiged ei mahu haiglatesse ära.

„Strateegilised plaanid peavad olema peetud,“ ütles Popov. See ei tähenda, et need kõik realiseeruvad.

Popov lisas, et isikukaitsevahenditega lennuk peaks saabuma Eesti homme, kuid tõdes, et praeguses maailmas pole enam 100% midagi kindlat.

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Hanna SultsMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 385
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708