Autor: Kadi Heinsalu • 22. aprill 2020

Tallinlaste käitumine paneb terviseametit muretsema

Valitsuse pressikonverentsil esinenud terviseameti kriisistaabi meditsiinijuht Arkadi Popov palus tallinlasi, eriti 50+ vanuses, liikumisega ettevaatlikum olla.

Inimesed Raekoja platsil. Pilt on varasemast.
Autor: Flickr

Ta sõnas, et paneb muretsema, et Tallinnast tuleb COVID-19 positiivseid teste rohkem kui mujalt, ja ka liikumisest on näha, et rahvas liigub ringi, käib poodides.

Popovi sõnul tuleks ettevaatlik olla eriti sellel vanusegrupil, kes haigestub statistiliselt kõige enam ja see on üle 50aastased inimesed, kes võivad viia haiguse ka oma pereliikmetele. "Need on aktiivsed inimesed, kes käivad tööl ja hoolitsevad oma vanade vanemate eest, seetõttu ka selline statistika," selgitas Popov. "Noored istuvad kodus. Töötavad rohkem keskealised."

Ta lisas, et tõenäoliselt COVID-19 vaktsiin tuleb, aga suurema tõenäosusega alles aasta lõpus. Pressikonverentsil viibinud perearst Karmen Joller lisas, et praegu isegi ei teata, kui kaua kestab immuunsus haiguse läbipõdemise ja ka vaktsiini järgi. "Kui vaktsiin on aasta lõpuks olemas, siis küsimus on, millal see meie inimesteni jõuab," märkis ta.

Loe lisaks
Eestis on positiivsete koroonatestide hulk 3,6%

Eesti perearstide seltsi juhatuse liige Karmen Joller rääkis, et perearstide töös suuri muutusi viimase nädala jooksul pole tehtud, küll on patsientidele antud välja juhend, kuidas eriolukorras käituda. Perearstikeskused on võtnud kasutusele kaugkonsultatsioonid, videoseansis, aga vajadusel saab alati pöörduda perearstikeskusse. "Pigem tulla varem kui hiljem, osa inimesi tuleb veenda kohale tulla," rääkis Joller. Ta rõhutas, et eriarstile minnes ennetava COVID-19 testi tellib inimesele haigla, kuhu on ta ravile minemas, mitte perearst, et inimesi vähem jooksutada.

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Hanna SultsMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 385
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708