Autor: Meditsiiniuudised • 25. aprill 2020

Kiik: Iga inimese panus on ülioluline

Sotsiaalminister Tanel Kiik ütles, et viimati oli haiglaravil nii vähe haigeid nagu praegu ehk alla saja 3. aprillil. Sellegipoolest võib haigeid kohe juurde tulla, kui distantseerumise reeglitest kinni ei peeta. Siin on tema sõnul väga oluline igaühe panus.

Sotsiaalminister Tanel Kiik
Autor: sm.ee

Kiik ütles, et eriline pilk on hooldekodudel ja valitsus eraldas seetõttu 110 000 eurot, et hoolekandeasutustele infektsioonitõrje inspekteerimise osas täisring peale teha. Teine oluline teema on inimeste vaimne tervis, mure, stress. Küsitluse järgi üle poole inimestest tunneb rohkem stressi ja pingeid, erinevaid vaimse tervise mured on kasvutrendis. Kasvamas on ka lähisuhtevägivald. Valitsus otsustas ka ohvriabile eraldada kriisi ajal üle poole miljoni eurot kriisinõustamise ja toe pakkumise toetamiseks. "Mitte keegi ei tohi jääda oma muredega üksi," rõhutas Kiik. Ta soovitas igal inimesel ka ise hoolida ja märgata nii lähedasi kui ka päris võõraid, keda toetada ja aidata, et nad ei tunneks end praeguses olukorras üksikuna.

Terviseameti kriisistaabi meditsiinijuht Arkadi Popovi sõnul vaatamata üldisele trendile nakkuse vähenemise suunas, tekib kohe pärast sotsiaalse distantseerumise reeglite eiramisest uusi haigusjuhtumeid. Selle näiteks on värske suur haigestumine perekonnas Ida-Virumaal Kiviõlis. Popov lisas, et kokku on juhitaval hingamisel koroonaviirushaiguse tõttu olnud 32 inimest, praegu aga vaid 6 inimest.

Küsimusele kortermajad elavatele koroonaviirushaigete kohta lausus Popov, et ei saa nimetada nimesid, kes kus on nakatunud. Teavitatakse korteriühistuid laiemalt, et seal rakendataks hügieenireegleid ja puhastatakse korralikult, vastavat nõu saab terviseameti piirkondlikust osakonnast. Tõsine koostöö on selles osas tema sõnul kohalike omavalitsustega.

Tanel Kiik ütles, et korterelamu puhul isolatsiooni määratakse leibkond, kes on haigega koos või naabrid, kes on temaga suhelnud. Tervet trepikoda karantiini ei panda. "Puhtust tuleks pidada aastaringselt, mõnevõrra rohkem puhastada ka detaile, nagu uksenupud, lingid," rääkis ta.

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Hanna SultsMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 385
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708