Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 28. august 2020
Kuula artiklit

Mustamäel avatakse koroonaviiruse testimiskoht

Täna avatakse Mustamäe tervisekeskuse parklas koroonaviiruse testimispunkt, saatekirja alusel proovi andmise võimalus SYNLABi Veerenni aadressil kaob. Ida-Virumaal viiakse testimine Jõhvist Kohtla-Järvele
Foto: Liis Treimann

Mustamäe testimiskohas hakkavad proove võtma Medicumi õed. Uude punkti saab proovi andma minna ainult perearsti saatekirja alusel, proove saab anda nii jala tulles kui autost.

Alates järgmisest nädalast ei saa saatekirja alusel proove enam anda SYNLABi Veerenni aadressil. Kõik, kellel on sinna juba pandud ajad, teenindatakse ära.

Mustamäel saatekirjaga koroonaproovi andmiseks on vajalik kontakteeruda oma perearstiga, väljaspool perearsti tööaega tuleb helistada perearsti nõuande liinile 1220.

Kõnekeskus võtab ühendust

Perearst väljastab digitaalse saatekirja, mis jõuab avaliku testimise keskusesse. Sellest kõnekeskusest helistatakse ja pakutakse inimesele sobilik aeg proovi andmiseks. Proovi võib andma minna jala või anda autost, oluline on kaasa võtta isikut tõendav dokument. Eelbroneerimata proovi anda ei saa.

Mustamäel võetud ninaneelu proovid transpordib SYNLAB oma Tallinna laborisse, kus need analüüsitakse PCR meetodil ning vastused saabuvad keskmiselt 24 tunni jooksul.

Peale proovi andmist näevad inimesed on tulemusi digilugu.ee keskkonnast. Tulemused saavad ka perearst ning labor raporteerib need ka terviseametile.

Ida-Virumaal saab SYNLABi Jõhvi esinduse asemel edaspidi proove anda Kohtla-Järvel Ida-Viru keskhaigla telgis aadressil Ilmajaama 14. Kõigil inimesel, kellel on eelnevalt kokku lepitud aeg proovi andmiseks SYNLABi Jõhvi esinduses, on võimalik seal proov ära anda.

Kuidas peatada koroonaviiruse levik?

•Kõige efektiivsem meede nakkuse vältimiseks on distantsi hoidmine.

•Rahvarohketes kohtades ja eriti siseruumides, kus ei ole võimalik teiste inimestega distantsi hoida, on soovitav kanda ka maski.

•Kinniseid rahvarohkeid kohti tuleks võimalusel vältida.

•Järgida tuleb kätehügieeni ehk teisisõnu: käsi tuleb pesta tihti.

•Kätepesuks tuleb kasutada sooja vett ja seepi, avalikes kohtades alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit.

•Aevastamisel või köhimisel tuleb oma suu ja nina katta ühekordse salvrätiga. Kasutatud salvrätt tuleb koheselt visata prügikasti ja seejärel käed puhastada. Salvrätikut puudumisel kasuta oma varrukat (küünarvarre osa), mitte paljast kätt.

•Haigena tuleb püsida kodus, seda ka kergete sümptomitega.

•Mistahes haigussümptomite puhul tuleb kahtlustada koroonaviirust ja helistada oma perearstile.

•Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Mustamäel avatakse koroonaviiruse testimiskoht
Kuula artiklit

Mustamäel avatakse koroonaviiruse testimiskoht

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099