Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 28. oktoober 2020
Kuula artiklit

Lisandus rekordarv positiivseid teste: 125

Möödunud ööpäeval isandunud positiivsete koroonatestide hulk lõi üle senise, 2. aprillist pärineva Eesti rekordi: kui siis diagnoositi koroona 93 inimesel, siis viimase ööpäevaga 125 inimesel.
Foto: Liis Treimann

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1 987 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 125 testi tulemus osutus positiivseks.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 48 inimesel. Raplamaale lisandus 29 ja Ida-Virumaale 19. Pärnumaale lisandus seitse, Jõgevamaale viis ja Tartumaale viis. Läänemaale, Saaremaale, Valgamaale, Viljandimaale ja Võrumaale lisandus üks uus juhtum. Seitsmel positiivse testi tulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht. Reeglina on sellisel juhul tegemist välismaalastega.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 48,46.

Harjumaa juhtumitest 41 laekusid Tallinna. Viie Harjumaa juhtumi puhul on tegemist varasema nakatunu lähikontaktsetega. Üks Harjumaa juhtum on sisse toodud Rootsist. Ülejäänud juhtumite asjaolud on selgitamisel. 29 Raplamaa juhtumit on seotud nakatumisega hooldekeskuses.

Põhja regionaalosakonna jälgimisel on üle 2 100 inimese, kellest 413 on haigestunud. Kokku saab põhja regionaalosakonna tööpiirkonnas eristada 11 kollet: esimese töökoha koldega on seotud 42, teise töökoha koldega kaheksa ning kolmandas töökoha koldes on kaheksa haigestunut. Perekonna koldes on viis inimesest. Esimeses kooli koldes on kuus ja teises kooli koldes on viis haigestunut. Neljandas töökoha koldes on 10 nakatunut ning viiendas töökoha koldes kokku kuus inimest. Peokoldes on 17 inimest. Kuuendas töökoha koldes on viis haigestunut. Hooldekeskuse koldes on 32 inimest.

Ida-Virumaa uutest juhtudest viis on seotud nakatumisega kinnipidamisasutuses, kuuel juhul nakatuti pere või tuttavate kaudu, neljal juhul saadi nakkus läbi töökontakti, ühel juhul nakatuti lasetaias, ühel juhul koolis, üks juhtum toodi sisse Venemaalt ja ühe juhtumi asjaolud on selgitamisel. Ida regiooni tööpiirkonnas on 11 aktiivset kollet: Kohtla-Järve kooli koldega on seotud 11 ja Ida-Virumaa pereliikmete ja tuttavate koldega kaheksa inimest. Jõhvi kooli koldega on seotud üheksa ja Jõhvi hooldekeskuse koldega 21 haigestunut. Sillamäe esimese kooli koldega on seotud 36 ja teise kooli koldega üheksa inimest. Meelelahutusasutuse koldega on kokku seotud 10 haigusjuhtu. Narva töökoldes on seitse inimest ja lasetaia koldes kuus. Narva-Jõesuu töökoha koldes on üheksa inimest. Vangla koldes on viis inimest.

Ida regionaalosakonna jälgimisel on ligi 700 inimest, kellest haigestunud on 132.

Jõgevamaale lisandunud kolme juhtumi puhul on tegemist varasemate nakatunute lähikontaktsetega, ühel juhul on nakatumise asjaolud selgitamisel ning üks juhtum on üle antud põhja regionaalosakonnale, sest inimene elab tegelikult Harjumaal. Valgamaale ja Võrumaale laekunud juhtumite asjaolud on veel selgitamisel. Viljandimaa juhtum on seotud nakatumisega läbi töökontakti. Tartumaale lisandunud juhtumite puhul on haigus kahel juhul sisse toodud Venemaalt, kahel juhul on nakatumise asjaolud veel selgitamisel ning üks juhtum on üle antud põhja regionaalosakonnale, sest inimene elab tegelikult Harjumaal. Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on üle 300 inimese, kellest 47 on haigestunud. Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on üks aktiivne kolle, milleks on 20 inimesega Jõgevamaa töökoha kolle.

Pärnumaa uute juhtumite puhul oli kolmel korral haigus sisse toodud Ukrainast ja ühel korral Prantsusmaalt, kahel korral nakatuti läbi tuttavate ja perekontakti ning ühel juhul saadi nakkus läbi töökontakti. Rahvastikuregistri järgi Saaremaale ja Läänemaale tulnud juhtumid on üle antud põhja regionaalosakonnale, sest nakatunud elavad Harjumaal. Lääne regionaalosakonna jälgimisel on üle 180 inimese, kellest 38 on haigestunud.

Haiglaravil vajab 32 inimest

28. oktoobri hommikuse seisuga viibib haiglas 32 COVID-19 patsienti, juhitaval hingamisel on üks patsient. Koju saadeti viis inimest. Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati kaks. Koju saadeti kaks inimest (üks koju saatmine registreeriti tagantjärgi). Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati seitse.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 543 COVID-19 haigusjuhtumit 529 inimesega.

28. oktoobri seisuga on tervenenud 3 626 inimest. Neist 2 660 inimese (73,4%) haigusjuhtum on lõpetatud, 966 inimese puhul (26,6%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on kokku tehtud üle 256 000 esmase testi, nendest 4 590 ehk 1,78 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed.

Tervise ja heaolu infosüsteemide keskuse (TEHIK) andmetel on tänase seisuga HOIA mobiilirakendust alla laaditud 166 524 korda ja haigeks märkinuid 144.

Testi esimesel võimalusel

Terviseamet annab soovituse ka väheste haigusnähtude korral pöörduda perearsti poole või helista numbril 1220.

Terviseameti soovitused:

Ära kohtu tõbisena sõpradega ega mine ühelegi üritusele või peole, isegi mitte korraks. Püsi kodus ja ravi end terveks.

Viiruse levik on Euroopas jätkuvalt hoogustumas, endiselt kehtib soovitus reisida vaid vältimatu vajaduse korral.

Harjume sellega, et maski tuleb kanda siseruumides, kus distantsi hoida ei ole võimalik.

Kutsume tööandjaid üles korraldama tööd paindlikult ja võtma töökohal kasutusele võimalikult palju tõhusaid ohutusmeetmeid. Haigusnähtudega töötajaid ei tohi tööle lubada. Kodus paranemine ja haigena mitte tööl käimine on nii töötaja kui ka tööandja huvides.

Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me

Lisandus rekordarv positiivseid teste: 125
Kuula artiklit

Lisandus rekordarv positiivseid teste: 125

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099