Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 28. veebruar 2021
Kuula artiklit

Eesti Arstide Liit saab 100-aastaseks

28. veebruaril saab Eesti Arstide Liit 100-aastaseks. Suurt juubelipidu pidada ei saa, ent sünnipäeva tähistatakse erinevate sündmustega läbi aasta.
Eesti Arstide Päevad 2018.
Foto: Terje Lepp

„Arstide tähelepanu ja energia kulub praegu covidi-patsientide ravimisele ja tervishoiusüsteemi töös hoidmisele. Ka sel päeval on paljud meist eesliinil ja suurt juubelipidu me kahjuks pidada ei saa,“ ütles arstide liidu president Jaan Sütt. Ta lisas, et parim kink arstkonnale on see, kui inimesed aitavad viiruse levikule piiri panna – vähendavad kontakte, kannavad maski ja lasevad end vaktsineerida.

Küll aga esitleb liit pühapäeval, 28. veebruaril raamatut „Arstide liidu sajand“ ja juubeli puhul välja antud postmarki. Esmakordselt jõuab lugejani terviklik ülevaade arstide liidu tegevusest ja sellest, kuidas arstkonna koostöövaim on kestnud ka üle raskete aegade. Raamatu autor on meditsiiniajaloolane Ken Kalling, oma meenutused on kirja pannud ka mitmed kolleegid.

Esitlus toimub veebis, ülekannet saab jälgida algusega kell 13 siin.

Üritused läbi aasta

28. veebruaril 1921. aastal registreeriti Eesti Arstideseltside Liidu (EASL) põhikiri, mis oli vastu võetud 1920. aasta detsembris Tallinnas toimunud esimestel arstidepäevadel. Liidu järjepidevust kandis nõukogude okupatsiooniajal Eesti Arstide Selts Rootsis, kuni 1988. aasta 11. juunil Eesti Arstide Liidu tegevuse taastasime.

Liidu juubelit tähistatakse kogu aasta jooksul terves Eestis. Suurem osa üritusi toimub aasta teisel poolel, mil loodetakse kohtuda juba silmast silma, mitte veebi vahendusel.

Liidu taasasutamise päeval 11. juunil peetakse Tartus arstide liidu maja õues aiapidu koos ENÜ ja arstitudengite seltsiga, kellel samuti tänavu ümmargune tähtpäev.

Üks juubeliaasta peasündmusi on Eesti Arstide Päevad, mis toimuvad üle pika aja sügisel nagu üheksakümnendatel arstide päevade traditsiooni taaselustamise aegadel. Sügisesele volikogu koosolekule sõidetakse Saaremaale. Novembris korraldavad pärnakad taastuskonverentsi – et saaks taastuda nii koroonast kui juubelist. Aastale pannakse punkt tavalisest veidi uhkema üldkoguga Tartus.

Eesti Arstide Liit saab 100-aastaseks
Kuula artiklit

Eesti Arstide Liit saab 100-aastaseks

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708