Autor: Violetta Riidas • 3. märts 2021

Kaltsitoniingeeni vabastav peptiid on migreeni tekkel võtmerollis

Monoklonaalsed antikehad normaliseerivad peptiidide taset ja vähendavad oluliselt migreenipäevade arvu kuus. Detsembris toimunud migreenivebinaril rääkis uudistest migreeniravis Ida-Tallinna Keskhaigla neuroloogiakeskuse juhataja Toomas Toomsoo.
Ida-Tallinna Keskhaigla neuroloogiakeskuse juhataja Toomas Toomsoo.
Foto: Terje Lepp

Migreen on ajuhaigus – kas vaskulaarne või aju enda haigus. Kõik saab alguse aju taalamuse ja hüpotaalamuse piirkonnast, mis aktiveeritakse migreenihoo alustamiseks. Järgneb kolmiknärvi tuuma aktiveerimine, mille käigus tuleb mängu kaltsitoniingeeni vabastav peptiid. Selle vabanemise stimulatsioon saab alguse kolmiknärvi ganglionist. Vabanev peptiid aktiveerib ka trigeminovaskulaarse süsteemi ja selles olevad nn a-kiud. Kuna kõik perifeersed peapiirkonna närvid on sensibiliseeritud tänu tugevale kaltsitoniingeeni vabastavale peptiidile, tekib migreen.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099