Autor: Violetta Riidas • 3. märts 2021
Ainult tellijatele

Kaltsitoniingeeni vabastav peptiid on migreeni tekkel võtmerollis

Monoklonaalsed antikehad normaliseerivad peptiidide taset ja vähendavad oluliselt migreenipäevade arvu kuus. Detsembris toimunud migreenivebinaril rääkis uudistest migreeniravis Ida-Tallinna Keskhaigla neuroloogiakeskuse juhataja Toomas Toomsoo.

Ida-Tallinna Keskhaigla neuroloogiakeskuse juhataja Toomas Toomsoo.
Autor: Terje Lepp

Migreen on ajuhaigus – kas vaskulaarne või aju enda haigus. Kõik saab alguse aju taalamuse ja hüpotaalamuse piirkonnast, mis aktiveeritakse migreenihoo alustamiseks. Järgneb kolmiknärvi tuuma aktiveerimine, mille käigus tuleb mängu kaltsitoniingeeni vabastav peptiid. Selle vabanemise stimulatsioon saab alguse kolmiknärvi ganglionist. Vabanev peptiid aktiveerib ka trigeminovaskulaarse süsteemi ja selles olevad nn a-kiud. Kuna kõik perifeersed peapiirkonna närvid on sensibiliseeritud tänu tugevale kaltsitoniingeeni vabastavale peptiidile, tekib migreen.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse või vormista tellimus
EraisikEttevõte
Olen tingimustega nõus
Kaardimaksega
Mobiilimaksega
Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708