Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 23. november 2021
Kuula artiklit

Salupere: Tulevik C-hepatiidita on võimalik

Sellest aastast võimaldab haigekassa tõhusat tablettravi kõigile C-hepatiidiga ravikindlustatud haigetele maksafibroosiastet arvestamata, mistõttu ravi on muutunud tervendavaks, kirjutab kliinikumi gastroenteroloogia kaasprofessor Riina Salupere.
C-hepatiidi analüüs.

Muutused ravikorralduses on kokku võetud 29. detsembril 2020 Eesti Haigekassa uudises, kus anti teada, et 2021. aastal kehtima hakkavates loeteludes on kõige olulisem muudatus C-hepatiidi ravi rahastamises, kus ravimite abil saab hakata C-hepatiidi raviga põhjalikumalt tegelema.

Kuni 2021. aastani oli Eestis otsese viirusvastase toimega ravimite väljakirjutamisel piirang – soodustingimused kehtisid ainult mõõduka ja raske maksafibroosiastmega patsientidele. Järeldusele, et C-hepatiidi ravimite väljakirjutamistingimused peavad tulenema C-viiruse olemasolust ootamata patsiendil mõõduka või raske maksafibroosi teket, jõuti 2020. aastal publitseeritud tervisetehnoloogia hindamise raportis „C-hepatiidi ravi kulutõhusus“.

Pöördepunktiks ongi Tartu Ülikooli gastroenteroloogia osakonna juhataja Riina Salupere sõnul käesolev aasta, mil Eesti Haigekassa alustas kaasaegse, 8-12 nädalat kestva viirusvastase tablettravi soodustingimustel tagamist kõigile ravikindlustusega C-hepatiidi patsientidele maksafibroosiastet arvestamata. "Arstina saab ainult imetleda Eesti Haigekassa ettenägelikkust ja otsust investeerida tulevikku, läbi C-hepatiidi ravi rahastuse tõhustamise," sõnas kaasprofessor.

Ta lisas, et C-hepatiit on kõige sagedasem ja laiaulatuslikum krooniline maksahaigus nii Euroopas kui ka Põhja-Ameerikas, Eestigi ei ole siin erandiks. Õigeaegselt diagnoositud C-hepatiit ja koheselt alustatud tänapäevane viirusvastane ravi aga tagab patsiendi tervenemise C-viirusest, peatab viiruse leviku ja sellega koos ka uute nakkusjuhtude tekke.

C-viiruse sõeluuringud

Järgmiseks ülesandeks on Riina Salupere sõnul C-hepatiidi patsientide ülesleidmine. "Teavitus C-viiruse levikuteedest, nakatumise ennetamisest, testimise vajalikkusest ja viirusvastase ravi võimalikkusest on muutunud järjest olulisemaks," jätkas ta. "Sõeluuringud, tõenduspõhine planeerimine ja läbimõeldud kommunikatsiooniga kampaaniad, teadvustamaks C-hepatiidi tähendust, on vägagi vajalikud." Sihtrühmadesse, kelle hulgas on oodatavalt suur C-viiruse levimus või kellel on riskikäitumine, kuuluvad näiteks enne C-viiruse avastamist ja testimist verekomponentide ülekandeid saanud, narkootikume süstijad, tätoveeritud, teiste verega levivate viirustega (HIV) nakatunud, kinnipidamisasutustes viibinud.

Salupere: Tulevik C-hepatiidita on võimalik
Kuula artiklit

Salupere: Tulevik C-hepatiidita on võimalik

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099