Kuula artiklit
Autor: Kadi Heinsalu • 9. märts 2022
Kuula artiklit

Kaks positiivset uudist Ukrainast laste ravi osas

Ukrainast edastati eile kaks positiivset teadet seoses väikelaste raviga: vastsündinule tehti elupäästev südamelõikus ja üks väikemees sai kokku hiigelsumma sama ravimi jaoks, mida vajas Eestis Annabel.
Kiievis tehti väiksele tüdrukule elupäästev südamelõikus vaatamata pommiohule.

Kiievi Okhmatdyti lastehaigla kirurgid tegid sõjatingimustes noorele patsiendile keerulise südameoperatsiooni. Beebil oli ectopia cordis, haruldane geneetiline defekt, mille tõttu lootel emakasisese arengu ajal ei moodustu rindkere sein õigesti. See takistab südame arenemist seal, kus see peaks olema, jättes selle paljastatuks väljaspool rindkere seina kaitset. Arstid sulgesid operatsiooniga lapse avatud rinnakorvi, nii et ta saab nüüd ise hingata. Arstide prognoosid tüdruku taastusravi osas on optimistlikud. Nad usuvad, et mõne nädala pärast saab ema tüdrukule järele tulla.

Loe lisaks
Kiievi lastehaigla vajab kiiret abi: raskelt haigeid lapsi ravitakse pommivarjendis

Defekt mõjutab umbes ühte sündi 126 000st. Osalise ectopia cordis'e korral asub süda väljaspool rindkere seina, kuid vahetult naha all. Süda on näha löömas läbi naha. Kui laps sünnib ectopia cordisega, võib tema süda asuda täiesti väljaspool keha. See tähendab, et beebi süda on kaitsmata ning vigastuste ja infektsioonide suhtes äärmiselt haavatav. Enamikul juhtudel on ainsaks ellujäämisvõimaluseks erakorraline operatsioon. Ellu jäävad tavaliselt need imikud, kellel on normaalne süda, millel ei ole muid defekte peale selle, et see asub väljaspool rindkere. Esimese lõikus järel vajavad nad siiski täiendavaid operatsioone ja elukestvat arstiabi.

Loe lisaks
Kiievi suurim lastehaigla suure surve all

Tervishoiuministeeriumist öeldi, et väike tüdrukbeebi tunneb end praegu hästi ja tema elu ohus ei ole. "Olen uhke meie andekate arstide üle, kes näitavad üles tõelist kangelaslikkust operatsioonide läbiviimisel õhuhäirete ajal," ütles tervishoiuminister Viktor Ljaško.

Väike poiss sai kokku 2,3 miljonit dollarit

Veel teatati eile, et kaheaastane Pavlik Motychka saab maailma kallimat ravimit Zolgensma – talle koguti 2,3 miljonit dollarit suure kampaaniaga juba kaua aega, aga viimased summad juba sõja ajal. Pavlikul on sama diagnoos, spinaalne lihasatroofia (SMA), mille jaoks koguti Eestis üle 2 miljoni eurot beebi Annabeli jaoks 2019. aastal. SMAd esineb ligikaudu ühel patsiendil 11 000st.

Väike Pavlik koos vanematega.

"1,5 aastat elu hirmus, kas saame raha kokku?! Kas meil on aega?! Meil ​​oli aega! Ja kõik tänu teile. Tänu igale grivnale, tänu igale postituse jagamisele – oleme lootusrikkad, sest saame ravi alustada. Veel kord tahame tänada kõiki, kes meiega olid. Hoidke end! Et meil kõigil oleks Ukrainas rahulik taevas!" kirjutasid poisi tänulikud vanemad sotsiaalmeedias.

Kaks positiivset uudist Ukrainast laste ravi osas
Kuula artiklit

Kaks positiivset uudist Ukrainast laste ravi osas

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099