Autor: Margot Vent • 21. september 2022

Uuring: Husis loodud teraapia leevendas pea kõigi unetuse sümptomeid

Soome teadlaste uuringu tulemuste kohaselt kaotas Helsingi ülikooli haigla (Hus) psühhiaatriaspetsialistide välja töötatud veebiteraapia kolmandiku seda saanud patsientide unetuse sümptomid ja leevendas neid peaaegu kõigil.
Värske uuringu andmeil leevendas Husis loodud teraapia pea kõigi unetuse sümptomeid.
Autor: Shutterstock

Kõnealune veebiteraapia programm on kasutusel olnud 2019. aastast nii soome kui ka rootsi keeles ning põhineb peamisel unetuse ravivormil, kognitiiv-käitumuslikul teraapial. Patsient saab seitsmenädalast raviprogrammi terapeudi toel telefoni või tahvelarvuti rakendusest kasutada igal pool ja igal ajal. Ravi on patsiendile tasuta ning sellele pääseb arsti saatekirjaga üle kogu riigi, kirjutas mediuutiset.fi.

Uuringu tulemused põhinevad enama kui 2600 patsiendi andmetel aastatest 2019–21. Kolmekuulise jälgimise ajal paranes unetusest kuni 34% patsientidest, peaaegu pooltel (46%) vähenesid sümptomid oluliselt ja peaaegu kõigil (91%) need leevenesid. Lisaks leevenesid ravi käigus depressiooni sümptomid. Ravi efektiivsust hinnati rahvusvaheliselt tunnustatud küsimustikega, mida patsiendid ravi käigus täitsid.

Husi esindaja Jan-Henry Stenbergi sõnul on unetus Soomes tavaline probleem: unetushäire võib diagnoosida umbes 10%-l soomlastest ning kuni iga kolmas kannatab aeg-ajalt unetuse sümptomite all.

Loe lisaks
Sõõru: Pandeemia näitas une olulisust

Unetus on sageli seotud ka muude haigustega, nagu depressioon, südame-veresoonkonna haigused või krooniline valu. Sellel on töövõimetuse ja kaudsete kulude tõttu ka märkimisväärne rahvamajanduslik mõju.

Loe lisaks
Värske uuring: keskea unetus võib tuua hilisemad mäluprobleemid

Teraapia soomekeelset tutvustust saad vaadata siit

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708