Kuula artiklit
Autor: Margot Vent • 21. september 2022
Kuula artiklit

Uuring: Husis loodud teraapia leevendas pea kõigi unetuse sümptomeid

Soome teadlaste uuringu tulemuste kohaselt kaotas Helsingi ülikooli haigla (Hus) psühhiaatriaspetsialistide välja töötatud veebiteraapia kolmandiku seda saanud patsientide unetuse sümptomid ja leevendas neid peaaegu kõigil.
Värske uuringu andmeil leevendas Husis loodud teraapia pea kõigi unetuse sümptomeid.
Foto: Shutterstock

Kõnealune veebiteraapia programm on kasutusel olnud 2019. aastast nii soome kui ka rootsi keeles ning põhineb peamisel unetuse ravivormil, kognitiiv-käitumuslikul teraapial. Patsient saab seitsmenädalast raviprogrammi terapeudi toel telefoni või tahvelarvuti rakendusest kasutada igal pool ja igal ajal. Ravi on patsiendile tasuta ning sellele pääseb arsti saatekirjaga üle kogu riigi, kirjutas mediuutiset.fi.

Uuringu tulemused põhinevad enama kui 2600 patsiendi andmetel aastatest 2019–21. Kolmekuulise jälgimise ajal paranes unetusest kuni 34% patsientidest, peaaegu pooltel (46%) vähenesid sümptomid oluliselt ja peaaegu kõigil (91%) need leevenesid. Lisaks leevenesid ravi käigus depressiooni sümptomid. Ravi efektiivsust hinnati rahvusvaheliselt tunnustatud küsimustikega, mida patsiendid ravi käigus täitsid.

Loe lisaks
Sõõru: Pandeemia näitas une olulisust

Unetus on sageli seotud ka muude haigustega, nagu depressioon, südame-veresoonkonna haigused või krooniline valu.

Loe lisaks
Värske uuring: keskea unetus võib tuua hilisemad mäluprobleemid

Teraapia soomekeelset tutvustust saad vaadata siit.

Uuring: Husis loodud teraapia leevendas pea kõigi unetuse sümptomeid
Kuula artiklit

Uuring: Husis loodud teraapia leevendas pea kõigi unetuse sümptomeid

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099