Autor: Meditsiiniuudised • 30. jaanuar 2023

Mäluhäirete all kannatajaile oleks abi aju puhastajast

On üldteada, et aju puhastub une ajal. Kui aju enda puhastusprogramm ei tööta, võib mälu tõrkuma hakata. Üheks abivahendiks mäluhäirete all kannatanuile oleks ultraheli abil töötav aju puhastaja, mis aitab ravimitel paremini probleemsetesse ajupiirkondadesse jõuda ja ajul puhastuda.
Funktsionaalse neuropildistamise professor Vesa Kiviniemi esitleb ajupilte oma Oulu ülikooli kliinikumi kabinetis.
Foto: Elisa Kinnunen / Yle

Aju puhastub une ajal lümfisüsteemi abil. Kui seda toetavate ajuarterite pulsatsioonis esineb häireid, ei toimu protsess korralikult ning ajju kogunevad jääkained. Et aju püüab end ülejäänud keha vedelikuringluse eest kaitsta, on puhastussüsteemi häireid raske ravimitega ravida. Nimelt ei jõua veeslahustuvad ravimid korralikult kohale, sest ajuveresoontes olev ajuverebarjäär kipub seda takistama. Aju puhastajaga saab barjääri ajutiselt avada ja seejärel ajju suunata kuni sajakordse koguse ravimit, kirjutab yle.fi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708