Autor: Kristiina Käit • 23. mai 2023

Soome professor: menopausi sümptomite ravi tekitab naistes segadust

Üks arst määrab hormoone miniannustes, teine maksimumkogustes, kolmas keeldub neid välja kirjutamast, neljas soovitab elustiili muutmist. Kõik eelnev viib selleni, et naised on menopausi sümptomite raviga segadusse aetud.
20-30 protsendil naistest põhjustab menopaus ebameeldivaid sümptomeid, nagu kuumahood, limaskestade kuivus, liigesevalu, meeleolumuutused ja unehäired.
Foto: Shutterstock

Turu ülikooli sünnitusabi ja günekoloogia professori Päivi Polo sõnul on hormoonasendusravi osas eriarvamused. Menopausi sümptomeid ravitakse östrogeeniga ja kui naisel on terve emakas, siis östrogeeni ja luteiniseeriva hormooni kombinatsiooniga. Ravi on saadaval tablettide ja geelidena, pihustite ja plaastritena, mida saab nahale kanda, samuti on saadaval luteiniseeriv hormoon spiraalis, kirjutas Helsingin Sanomat (HS).

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099