Autor: Margot Vent • 31. mai 2023

Ameerika arst: hMPV on olulisim viirus, millest pole kuuldud

Möödunud talve RSV-, gripi- ja Covid-19-hooaja lõppedes hakkas Ameerika Ühendriikides hoogu koguma vähetuntud, ent pea samu sümptomeid – kopsupõletikku, köha, nohu, kurguvalu ja palavikku – põhjustav inimese metapneumoviirus ehk hMPV. Eestiski leiti seda paar nädalat tagasi 11% sentinel-proovidest.
Ilmselt lindudelt inimestele kandunud metapneumoviiruse vastu veel vaktsiini ega ravi ei ole.
Foto: Shutterstock

USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuse respiratoorsete viiruste seiresüsteemide andmetel hMPV juhtude arv tänavu kevadel suurenes. Viirus täitis haigla intensiivravi osakonnad kõige haavatavamate - väikelaste ja pensionäridega. Märtsi keskpaigas ehk viiruse kõrghooajal oli peaaegu 11% testitud proovidest hMPV suhtes positiivsed, kirjutas CNN.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708