Autor: Kristiina Käit • 10. juuli 2023

Uuring: uneapnoe mõjub halvasti mälule

Värske uuringu kohaselt vähenes mäluga seotud ajuosa inimestel, kellel on raske uneaegse hingamishäire, mis võib hõlmata tugevat norskamist ja uneapnoed. Uneapnoega inimesed lõpetavad hingamise 10 sekundiks või kauemaks mitu korda öö jooksul.
Hinnanguliselt võib maailmas 936 miljonit täiskasvanut vanuses 30–69 aastat kannatada uneapnoe all.
Foto: Shutterstock

Uuringu juhtiv autor Géraldine Rauchs Prantsusmaa Caeni riikliku tervise- ja meditsiiniuuringute instituudist ütles, et üha enam leitakse, et see uneaegne hingamishäire suurendab dementsuse riski, kui seda ei ravita. "Pakume uusi originaalseid tõendeid, mis keskenduvad mediaalsele oimusagarale, Alzheimeri tõvega varakult mõjutatud ajupiirkonnale,” ütles Rauchs, kirjutas CNN.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708