Autor: Meditsiiniuudised • 25. september 2023

Linnapuukidelt ja looduslikes tingimustes elavatelt puukidelt leiti samu haigustekitajaid

Tervise Arengu Instituudi (TAI) kevadel tehtud linnapuukide uuringu käigus tuvastati linnatingimustes elutsevatel puukidel samu haigustekitajaid, mida on varem leitud looduslikes tingimustes elavatelt puukidelt.
Haigustekitajaist osutusid kõige levinumaks riketsioosi põhjustajad (keskmiselt 39,0%-l puukidest) ning Lyme’i tõve ehk puukborrelioosi põhjustajad (keskmiselt 33,4%-l puukidest)
Foto: Shutterstock

Uuringust ilmnes, et elurikkuse edendamine ja linnade rohelise infrastruktuuri parendamine toetab küll inimeste heaolu, aga linnade hajusalt paiknevad, eelkõige niitmata haljasalad pakuvad sobivaid elutingimusi ka puukidele, soodustades nende kohanemist ja püsimist linnalooduses. Puukidele soodsad elutingimused on omakorda soodsad nende levitatavatele haigustekitajatele ja haigusi edasi kandvatele loomadele, näiteks närilistele.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099