Kuula artiklit
Autor: Kadi Heinsalu • 9. oktoober 2023
Kuula artiklit

Alar Irs: Südamehaigustega tuleb tegeleda!

Kliinikumi südamekliiniku juht Alar Irs rõhutab haigete õigeaegse ravi olulisust, et nihilism ja kasutu venitamine ei tooks patsiendile kahju.
Kardioloog Alar Irs kardioloogia tulipunkti konverentsil septembris.
Foto: Meeli Küttim

Kardioloog Alar Irs teeb ettekande 30. novembril toimuval 10 eriala uudiseid käsitleval konverentsil "Meditsiini Update 2023" kardioloogia uudistest.

Mis on peamised märksõnad ja uudised, mis Teie eriala 2023. aastal Eestis iseloomustavad?

Südame-veresoonkonna haigused on endiselt peamine haigestumise ja enneaegse surma põhjus Eestis ja maailmas, millel on lisaks väga suur majanduslik mõju. Siin pole midagi uut, aga see kipub enam haibitud teemade vahel ununema nii ennetuse, ravi kui ka teaduse rahastajatel. Südamehaigustega tuleb tegeleda!

Ennetus ja edukas ravi vajavad senisest erinevaid lähenemisi ja erinevate spetsialistide tegevuse hoolikat integratsiooni. Et patsientidel läheks pikas plaanis hästi, vajab kvaliteetne statsionaarne eriarstiabi haiglaväliseid partnereid nii esmatasandil kui ka spetsialiseerunud südameõdede näol. Tegevus selle nimel käib.

Mis on tänavuse aasta kõige meeldejäävam uudis olnud Teie kui arsti jaoks oma valdkonnas?

Kas just uudis, aga huvitav on olnud jälgida uuringuid, mis näitavad, et töökorraldus, mis tagab kardiovaskulaarhaiguste ravimite annuste kiire ja ohutu ülestiitrimise, päästab praeguse tavapraktikaga võrreldes elusid ja väldib patsientide uuesti haiglasse sattumist. Südamehaiguste farmakoteraapia on väga efektiivne ja me peame seda paremini kasutama.

Sageli mõtleme ohtudest, mis käivad kaasas ravi alustamisega, aga ei mõtle kahjust, mis johtub patsiendi ravita jätmisest või ravimisest sümboolsete annustega – mõlemad on Eestis praegu väga tavalised. Nende uuringute valguses peame vaatama, et meie ravisoovitused ja ravimite väljakirjutamise reeglid ei soosiks ravialast nihilismi ja venitamist.

Kas on midagi, mida Te väga ootate oma erialalt, ehk juba järgmisel aastal või edaspidi?

Ma loodan, et me leiame Eestis viisi, kuidas viia senisest tõhusamini laste ja noorteni teadmine, et südametervis on ressurss, mida tuleb ja saab õigete valikutega kosutada, aga mis kulub kiiresti ära, kui need valikud on valed. Meil on mõistagi võimalik veelgi paremini siduda erinevate spetsialistide tegevus südamehaiguste ravimisel, rakendada uusi tipptehnoloogilisi sekkumisi, kasutada ravimeid paremini, ent südametervise muutuse rahvastiku tasemel – õiges või vales suunas – toob laste, noorte ja varakeskealiste inimeste tervisekäitumine.

Alar Irs: Südamehaigustega tuleb tegeleda!
Kuula artiklit

Alar Irs: Südamehaigustega tuleb tegeleda!

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099