Kuula artiklit
Autor: Kristiina Käit • 17. oktoober 2023
Kuula artiklit

Erameditsiini turuosa juhid hindavad, et palgasurve mõjutab ka nende sektorit

Äripäev koostas raporti erameditsiini turuosa majandustulemustest ja küsis juurde 16 juhilt olukorrakirjeldust hetkeseisust. Juhtide üldine hinnang erameditsiini seisundile oli 5,4 palli 10 palli süsteemis, mis on võrreldes aastatagusega veidi langenud.
Foto: Shutterstock

Erameditsiini sektori ettevõtete juhtidel paluti vastata oma ettevõtte lähema kuue kuu väljavaateid puudutavatele küsimustele. Kokku osales küsitluses 16 juhti.

Kõige kiiremat kasvu prognoosivad juhid järgnevaks poolaastaks toote-teenuse hinnale ja keskmisele töötasule. Selles sektoris ei ole võimalik sisendhindade kasvust tingitud kiiret hinnatõusu läbi viia, seda takistavad nii haigekassa lepingute maht kui ka patsientide valmisolek hinnatõusuks. Seega tulebki siin sektoris hinnatõuse rohkem ette planeerida ja ilmselt ka rahulikumas tempos rakendada.

Täpsemalt saab raporti edetabelitega, kus on eraldi ülevaated erameditsiini turuosa kohta koos ettevõtete nimedega, tutvuda SIIN. Konkurentsiraport on tasuline. Raporti juurde kuulub ka uudislint sektori uudistest mu.ee-s ja intervjuu Meliva juhi Maarja-Liis Alopiga, samuti on saadaval müügitulu TOP ja suurimad võlglased ning sektori ärisündmused.

Küsimus: Mis muutub teie ettevõttes järgmise kuue kuu jooksul. Skaala: 1-kahaneb kiiresti; 2-kahaneb; 3-püsib; 4-kasvab; 5-kasvab kiiresti. Punased tulbad näitavad äsja läbi viidud küsitluse tulemusi, sinised aasta tagasi läbi viidud küsitluse tulemusi.

Palgasurve on praegu püsiv kõigis sektorites. Arvestades eelmise aasta inflatsioonilist keskkonda, taotlevad töötajad oma ostujõu taastumist ning tööjõu puudus valdkonnas avaldab ettevõtetele lisasurvet.

Mõnevõrra väiksemat kasvu prognoosivad juhid müügitulule. Seda mõjutab majanduse seis, mis muudab nii era- kui ka juriidilisest isikust kliendid hinnatundlikumaks. Kuna prognoositakse ka toote-teenuse hinnatõusu, siis viitab nii väike müügitulu kasvuprognoos tööde mahu vähenemisele sektoris.

Investeerigutele ja töötajate arvule prognoosivad juhid püsimist praegusel tasemel, investeeringute prognoos näitab väikest kasvu.

Kuuest näitajast on kahanemises vaid kasum. Seegi on sarnane pilt erinevates sektorites: kuna palgasurve jätkub jaheneval turul, siis tuleb juhtidel korrigeerida oma kasumiootust.

Erameditsiini turuosa juhid hindavad, et palgasurve mõjutab ka nende sektorit
Kuula artiklit

Erameditsiini turuosa juhid hindavad, et palgasurve mõjutab ka nende sektorit

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708