Autor: Meditsiiniuudised • 26. oktoober 2023

Rohke alkoholitarbimine võib põhjustada kõrvasüljenäärmete vohamist

Kui alkoholi kahjulik mõju maksale on laialt teada, siis kahjulikkusest muule seedetraktile ja süljenäärmetele teatakse vähem.
Rohke alkoholitarbimine võib muuhulgas põhjustada kõrvasüljenäärmete vohamist.
Foto: Shutterstock

Soome Helsingi ülikooli haigla maokeskuse gastroenteroloogi, dotsent Kalle Jokelaise sõnul on tüüpilisim alkoholist põhjustatud seedesüsteemi probleem kõrvetised, ent see võib põhjustada ka muid seedesüsteemi - suu, neelu, söögitoru, mao ja soolestiku, aga ka süljenäärmete, maksa ja pankrease - kahjustusi. "Näiteks kahtlustatakse, et rohke alkoholitarbimine põhjustab kõrvasüljenäärme hüpertroofiat ehk süljenäärmete vohamist, mis avaldub kõrvade all põskedel tekkivate mühkudena," rääkis Jokelainen Iltasanomatele.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099