Autor: Meditsiiniuudised • 28. november 2023

ENS ja EMGS avaldasid seisukoha loote rakuvaba DNA-põhise kromosoomhaiguste sõeluuringu kohta

Eesti naistearstide seltsi (ENS) ja Eesti meditsiinigeneetika seltsi (EMGS) loote rakuvaba DNA-põhise kromosoomhaiguste sõeluuringu kohta Eestis avaldatud ühisseisukohast nähtub, et Eestis kehtiv kromosoomhaiguste sõeluuringu süsteem on seltside hinnangul efektiivne ja tõenduspõhine.
Eestis kasutatavad NIPT-testid on seltside hinnangul Downi sündroomi, Edwardi sündroomi ja Patau sündroomi riski tuvastamisel võrdväärsed.
Foto: Shutterstock

Lisaks leiavad seltsid, et mitte-invasiivse sünnieelse testimise (non-invasive prenatal testing, NIPT, toim) kompenseerimine on Eesti solidaarse ravikindlustuse süsteemis põhjendatud tingimustel, mis on sätestatud vastava tervishoiuteenuse taotluses tervisekassale. Enne universaalse NIPT-skriiningu heakskiitmist peavad seltsid vajalikuks kulutõhususe uuringut.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099