Kuula artiklit
Autor: Kadi Heinsalu • 28. november 2023
Kuula artiklit

Pulmonoloog: tänavu on Eestis mükoplasma tekkeste infektsioonide puhang

Regionaalhaigla sisehaiguste kliiniku pulmonoloogiakeskuse juhataja, pulmonoloog-ülemarst Liina Viks tõdes lõppevat aastat pulmonoloogia vallas kokku võttes muu hulgas, et tänavu üle mitme aasta on täheldada taas mükoplasma tekkeste infektsioonide puhangut.
Pulmonoloog Liina Viks
Foto: PERH

Vastates küsimusele, mis tänavust aastat pulmonoloogias iseloomustab, vastas neljapäeval Meditsiini Update konverentsil esinev doktor Liina Viks, et raske astma patsiendid on endiselt Eestis aladiagnoositud. "Haigusteadlikkuse tõstmine laiemalt viiks parema diagnoosimiseni. Meil on olemas astmaatikutele kõik ravivõimalused bioloogilise ravini välja," lisas ta.

Loe lisaks
Alar Irs: Südamehaigustega tuleb tegeleda!

Edaspidise kohta lisas Viks, et kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse (KOKi) klassifikatsioon on tulevikus muutumas riskifaktorite põhiseks, arvestades anamneesi rasedusest täiskasvanuikka välja.

Loe lisaks
Uroloog Kovtun: tulemas on eesnäärmevähi sõeluuring

Veel pidas ta vajalikuks ära märkida, et käesoleval aastal on mükoplasma tekkeste infektsioonide puhang, mistõttu tuleb ka seda võimalikule haigustekitajale mõeldes meeles pidada. "Eriti oluline on see õige ravi valimisel," lausus Viks. Mycoplasma pneumoniae piisknakkuse inkubatsiooniperioodiga 2-3 nädalat. Enamasti on iseloomulik iselimiteeruv mitteproduktiivne köha (võib kesta 4-6 nädalat). Radioloogiliselt esineb ulatuslik kopsuleid pigem hea üldseisundi foonil. Need epideemiad käivad 2-4 aasta tagant ja käeoleval aastal on Viksi sõnul epideemia.

Mükoplasma pneumoonia kohta saab lugeda terviseameti kodulehelt.

Pulmonoloog: tänavu on Eestis mükoplasma tekkeste infektsioonide puhang
Kuula artiklit

Pulmonoloog: tänavu on Eestis mükoplasma tekkeste infektsioonide puhang

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099