Autor: Meditsiiniuudised • 14. veebruar 2024

UURING: teatud valgud võivad ennustada dementsusesse haigestumist

Ühendkuningriigi ja Hiina teadlaste kinnitusel on nad külmutatud vereproovide uuringust leidnud hulga valke, mis võivad ennustada mitut dementsuse vormi enam kui kümme aastat enne haiguse diagnoosimist.
Uuringus mitte osalenud teadlase kinnitusel võib dementsuse riski ennustavate vereproovide väljatöötamise võimalus olla tõenäoline.
Foto: Shutterstock

Ajakirjas Nature Aging avaldatud uuringu käigus vaatasid Warwicki ja Fudani ülikooli teadlased läbi 52 645 dementsuse tunnusteta Ühendkuningriikide inimestelt aastail 2006–2010 kogutud proovi. Uurituist 1417-l tekkis lõpuks Alzheimeri tõbi või dementsus, neilt leiti 1463 dementsusega seotud valku, vahendas Reuters.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099