Autor: Margot Vent • 15. veebruar 2024

Ka Lätis kasutatakse soolevähi testimisvõimalust vähe

Läti onkoloogiakeskuse peaarsti Andrejs Pčolkinsi ja sealse soolevähihaigete seltsi juhi Uldis Veserise sõnul on jämesoole- ja soolevähi sõeltest lihtne ja tõhus, ent testimisvõimalust kasutavad vähesed.
Lätlaste madala sõeluuringutel osalemise taga on onkoloogiakeskuse peaarsti hinnangul nende soov mitte kuulda halbu uudiseid, kuna vähki peetakse ravimatuks haiguseks.
Foto: Shutterstock

Lätis on jämesoole- või soolevähk sarnaselt paljudele teistele riikidele levimuselt kolmas onkoloogiline haigus. Sealse onkoloogiakeskuse peaarsti sõnul puutub nende keskus igal aastal kokku 1100-1200 uue kolorektaalvähi patsiendiga ja kahjuks saavad nad diagnoosi sageli hilises staadiumis, vahendas Läti rahvusringhääling.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099