Autor: Margot Vent • 23. veebruar 2024

Uuringu andmeil kaitseb tõhus immuunsüsteem kopsuvähi eest

Helsingi ülikoolis, New Yorgi Mount Sinai haiglas ja Harvardi ülikoolis tehtud uuringu kohaselt mõjutavad immuunvastuse geenid inimese kopsuvähi riski. Kesisem immuunkaitset reguleerivate HLA-geenide valik suurendab eelkõige suitsetajate kopsuvähi riski.
Kopsuvähk on maailmas enim surmasid põhjustav vähk.
Foto: Shutterstock

Teadusajakirjas Science avaldatud tulemused näitasid, et HLA-geenide mitmekesisus aitab ka varajases staadiumis vähi tuvastamisel ja kõrvaldamisel. “Meie uuringud tõid välja pärilikkuse mõju kopsuvähile ja näitasid, kuidas laiem immuunkaitse võib kaitsta vähi eest, seda eriti suitsetajate puhul,” ütles uuringut juhtinud vanemteadur Hanna Ollila Helsingi ülikooli molekulaarmeditsiini instituudist portaalile mediuutiset.fi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099