Autor: Heli Lehtsaar-Karma, Tervisekassa kaasautor • 20. märts 2024

Kuidas mõjutavad hambaaugud üldhaiguste ravi?

Pole saladus, et ravijärjekorrad eriarstile ja operatsioonidele kipuvad olema pikad. Ülemaailmsel suutervise päeval on paslik meenutada, et üks viis, kuidas tõsiste tervisemurede korral kiiremini abi saada ja vältida näiteks põlveliigese- või südameoperatsiooni edasilükkumist, on hambad ja igemed terved hoida.
Tervisekassa hüvitab mitme sihtgrupi hambaravi.
Foto: Shutterstock

Kuidas terved hambad-igemed üldse operatsioonide ja tõsisemate tervisehädade ravisse puutuvad? Väga lihtsalt: et inimese organism on tervik, on suutervis osa üldtervisest, mis tähendab, et kui igemed on põletikus või hambad katki, mõjutab see ka ülejäänud organismi. Ravimata hammaste ja igemehaiguse tõttu võivad kergemini tekkida ja raskemalt kulgeda südame-veresoonkonnahaigused, oma suutervise suhtes peavad tähelepanelikud olema suhkruhaiged, samuti sõltub hammaste tervisest vägagi liigeste, kopsude ja seedetrakti tervis. Seetõttu polegi haruldased juhtumid, kus hambaarsti vastuvõtule on suunatud patsiente, kelle üldhaiguse – näiteks põskkoopapõletiku, kobarpeavalu, liigese- või südamehaiguse või kõrgete põletikunäitajate – ravi käigus on avastatud, et tegelik infektsioon peitub suuõõnes.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099