Kuula artiklit
Autor: Kristiina Käit • 9. aprill 2024
Kuula artiklit

Uuring: Migreen ja trombofiilia võivad suurendada insuldiriski

Hiljutine uuring tõi esile mittetraditsiooniliste riskitegurite mõju insuldi tulemustele. Uuringus leiti, et ebatraditsioonilised riskitegurid, nagu migreen ja trombofiilia mängisid insuldiriskis tähtsat rolli.
Foto: Shutterstock

Hiljuti ajakirjas Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes avaldatud uuringus uurisid teadlased, kuidas ebatraditsioonilised ja traditsioonilised insuldi riskitegurid aitasid kaasa insuldi tekkele noorematel täiskasvanutel, kirjutas medicalnewstoday.com.

Teadlased töötasid läbi enam kui 2600 insuldijuhtumit ja üle 7800 kontrollrühma andmeid ning uurisid, kuidas traditsioonilised ja mittetraditsioonilised riskitegurid soodustasid insuldiriski 55aastastel ja noorematel täiskasvanutel.

Leiti, et alla 35aastastel täiskasvanutel põhjustasid insuldi kõige rohkem ebatraditsioonilised riskitegurid ja nendest mittetraditsioonilistest teguritest tulenevad riskid vähenesid koos vanusega. Tulemused rõhutavad ebatraditsiooniliste insuldi riskitegurite tuvastamise tähtsust, eriti nooremate täiskasvanute seas.

Uuring tõi esile mittetraditsiooniliste riskitegurite mõju insuldi tulemustele. Teadlased leidsid, et ebatraditsioonilised riskitegurid, nagu migreen ja trombofiilia mängivad insuldiriskis kaalukat rolli.

Retrospektiivne juhtumikontrolli uuring leidis aset Colorado osariigi andmebaasi andmete põhjal.

Teadlased analüüsisid vanuse ja bioloogilise soo järgi kihistatud mudeleid, et uurida traditsioonilisi ja mittetraditsioonilisi insuldi riskitegureid. Osalejad olid kolmes vanuserühma kategoorias: 18–34aastased; 35–44aastased; 45–55aastased.

Uuritud aja jooksul oli 2628 insuldijuhtu. Sellest 73,3% olid isheemilised insuldid ja 52% esines naistel. Teadlased võrdlesid neid insuldi juhtumeid 7827 kontrolliga.

Kõige levinumad traditsioonilised riskitegurid olid kõrge vererõhk, hüperlipideemia ja tubaka tarbimine.

Meeste seas olid levinuimad mittetraditsioonilised riskitegurid migreen, neerupuudulikkus ja trombofiilia. Naiste seas olid levinuimad mittetraditsioonilised riskitegurid migreen, trombofiilia ja pahaloomulised kasvajad.

Lisaks leidsid teadlased, et mittetraditsioonilised riskitegurid suurendasid insuldiriski noorimas vanuserühmas rohkem kui traditsioonilised riskitegurid.

18–34-aastaste seas oli 31,4% meeste ja 42,7% naiste insultidest seotud ebatraditsiooniliste riskiteguritega.

Seevastu traditsioonilised riskitegurid moodustasid meeste insultidest 25,3% ja naiste puhul 33,3%. Teadlased leidsid ka, et traditsioonilistest teguritest tulenev risk saavutas haripunkti 35–44-aastaste rühma seas ja et ebatraditsiooniliste tegurite risk vähenes koos vanusega.

Uuringu autori, Colorado ülikooli meditsiinikooli neuroloogia osakonna dotsendi Michelle Hu Lepperti sõnul tahtsid nad paremini mõista, millised riskitegurid olid noorte täiskasvanute seas insuldiriski kõige olulisemad tegurid.

“Leidsime, et 18–34aastaste täiskasvanute seas olid mittetraditsioonilised riskitegurid sama olulised kui traditsioonilised riskitegurid. Mida noorem oli patsient insuldi ajal, seda tõenäolisem oli, et tema insult tekib ebatraditsioonilise riskiteguri tõttu. Olime üllatunud, et migreen oli 18–34-aastaste täiskasvanute seas kõige olulisem ebatraditsiooniline insuldi riskitegur. Seos migreeni ja insuldi vahel on tõestatud, kuid see on esimene uuring, mis näitab, kui suure seosega võib olla tegemist."

Loe lisaks
Aruanne: Insult võib 2050. aastaks põhjustada ligi kümme miljonit surmajuhtumit aastas

Tulemused viitavad ebatraditsiooniliste insuldi riskitegurite skriinimise tähtsusele, eriti nooremate inimeste seas.

Kalifornia Saint Johni tervisekeskuse neurokirurg ja neuroradioloog Adi Iyer, kes ise ei osalenud uuringus, ütles uuringu kohta, et lisaks hästi tuntud insuldi riskiteguritele nagu hüpertensioon, selgitas antud uuring noorte patsientide vähemtuntud riskitegureid, nagu migreen, autoimmuunhaigused ja trombofiilia.

"Arstid peaksid kontrollima nooremaid patsiente, kellel on ebatraditsioonilised riskifaktorid, nagu autoimmuunhaigused, migreen ja trombofiilia nende insuldiriski osas," soovitas Iyer.

Loe lisaks
Kliinikumi neuroloogide hinnangul tuleb insuldijärgset raviteekonda muuta sujuvamaks

Ebaselge, miks migreen võib põhjustada insuldi

Kuigi uuring tõi esile olulist teavet insuldi riskitegurite kohta, tõid autorid siiski välja piirangud: uuring ei keskendunud igale võimalikule insuldi riskitegurile ja teadlased märkisid, et nende hinnang ebatraditsioonilistele riskiteguritele võib tegelikult olla alahinnatud. Samuti ütlesid teadlased,et neil oli puudu andmed rassi ja etnilise kuuluvuse kohta.

Loe lisaks
Regionaalhaigla neuroloog Andrus Kreis insuldist

Teadlased julgustasid uuringut kordama erinevates populatsioonipõhistes kohortides, et koguda rohkem andmeid.

Ajakirjast Medical News Today tõlkis ja tegi kokkuvõtte Kristiina Käit.

Uuring: Migreen ja trombofiilia võivad suurendada insuldiriski
Kuula artiklit

Uuring: Migreen ja trombofiilia võivad suurendada insuldiriski

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099