Autor: Violetta Riidas • 12. aprill 2024

Helicobakteri kolmikravi hakkab segama ravimresistentsus

Helicobacter pylori pole Eestist kuhugi kadunud, kuid praktiseeriva arstina näib Lääne-Tallinna Keskhaigla gastroenetroloog Külliki Suurmaale, et nakkuse esinemissagedus on siis vähemaks jäänud.
Patsiendid, kellel bakter avastatakse, jõuavad gastroenteroloogini nii perearsti kaudu kui tulevad ka otse – põhjus on ebaselged valud ülakõhus.
Foto: Shutterstock

Lääne-Tallinna Keskhaigla gastroenetroloogi Külliki Suurmaa sõnul igal pöördujal, kellel helikobakterit kahtlustada võiks, seda ei leita. “Eks ühel osal on see ka juba välja ravitud,“ kommenteeris Suurmaa ja lisas, et nooremal põlvkonnal on nakkust kindlasti vähem. Tema sõnul kord juba terveks ravitud inimene reeglina enam uuesti ei haigestu. „Kui me saame siiski Helicobacter pylorit diagnoosida, siis pole ravi olnud piisavalt efektiivne. Üldiselt ei peaks see nakkus aga tagasi tulema,“ kommenteeris ta. Nakkuse esinemissageduse vähenemise taga on elatustaseme tõus ja parem hügieen – tegemist on peamiselt nn mustade käte haigusega.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099