Kuula artiklit
Autor: Kadi Heinsalu • 15. aprill 2024
Kuula artiklit

Paluste: patsiendikindlustuse jõustumine novembrisse

Reedel arstide päevadel patsiendikindlustuse teemalisel sessioonil ütles sotsiaalministeeriumi esindaja Heli Paluste, et juulist soovitakse seaduse jõustumine liigutada novembrisse.
Sotsiaalministeeriumi tervishoiuvõrgu juht Heli Paluste
Foto: mu.ee

Ministeeriumi tervishoiuvõrgu juht Heli Paluste rääkis, et edasilükkamise põhjus on kindlustusseltside soov. Otsus on riigikogu käes, kes saab jõustumise tähtaja seal parasjagu menetluses olevate muude seadusemuudatuste sees ära vormistada. Paluste sõnul on seltside huvi uue kindlustustoote vastu seni kesine: märku on andnud endast Seesam, BTA ja PZU. Kuid seltse on Eestis kümme ja lepingu seltsiga peavad sõlmima ka ühemehe arstikeskused, seega tuleb neid kokku tuhandeid.

Meditsiiniuudised teeb samal teemal vebinari 11. juunil, kus üks lektor on vandeadvokaat Ants Nõmper ja teine kindlustusseltsi esindaja.

Samal ajal peab töötama iga raviasutus välja vigadest raporteerimise keskkonna, kellel seda veel ei ole. Ka iga väike perearstikeskus või hambaravikabinet peab pidama hakkama aruannet, vähemalt Exceli kujul, ehkki seadus ei anna vorme ette ja teoreetiliselt võiks vigu koguma hakata ka vihikusse. Sessioonil esinenud vandeadvokaat Ants Nõmper vihikut aga ei soovitanud, kuna sealt võivad andmed kergemini kaduda, koos vihikuga.

Teatud ravivead saadetakse edasi terviseametisse, kus on keskne andmebaas, mille järgi saab hakata vigu ja tagajärgi analüüsima. Sessioonil rõhutati, et kui arst või õde või mõni muu meedik raporteerib olukorrast, ei ähvarda teda kriminaalasi (v.a näiteks juhul, kui ta oli purjus või tegi tahtliku vea).

Paluste: patsiendikindlustuse jõustumine novembrisse
Kuula artiklit

Paluste: patsiendikindlustuse jõustumine novembrisse

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099