Kuula artiklit
Autor: Margot Vent • 5. juuli 2024
Kuula artiklit

Wegovyt ja Ozempicut seostati uuringus nägemist ohustava silmahaigusega

Ravimitootja Novo Nordisk kaalulangetusravimi Wegovy ja diabeediravimite Ozempic ja Rybelsus kasutajail võib kolmapäeval avaldatud uuringu andmeil olla suurem risk haigestuda nägemist ohustavasse silmahaigusesse.
NAION mõjutab sagedamini vanemaid inimesi. Ameerika Ühendriikides registreeritakse seda aastas hinnanguliselt 2,3–10,2 juhtu 100 000 üle 50aastase inimese kohta.
Foto: Shutterstock

Teadlased teatasid ajakirjas JAMA Ophthalmology, et II tüüpi diabeedi raviks semaglutiidi tarvitanuil esines uuringus mittearteriitilist eesmist isheemilist optilist neuropaatiat ehk NAIONit rohkem kui GLP-1 retseptori agoniste sisaldavaid ravimeid mitte tarbinuil (8,9% vs 1,8%). Ülekaalulisuse või rasvumise puhul semaglutiidi tarbinute hulgas oli silmahaiguse esinemissagedus samuti kõrgem kui muid ravimeid tarbinute hulgas (6,7% vs 0,8%), kirjutas Reuters.

Loe lisaks
UURING: Wegovy kasutajatel on vähem neerudega seotud terviseprobleeme
Ameerikas kiideti heaks Wegovy kasutamine südameriskide vähendamiseks

36kuulises vaatlusuuringus osales 710 II tüüpi diabeediga ja 979 kaalu langetavat patsienti. Ravimitootja ütles uuringu tulemusi kommenteerides, et uuringus avaldatud andmed ei ole piisavad, tuvastamaks põhjuslikku seost GLP-1 retseptori agonistide kasutamise ja NAIONi vahel.

Wegovyt ja Ozempicut seostati uuringus nägemist ohustava silmahaigusega
Kuula artiklit

Wegovyt ja Ozempicut seostati uuringus nägemist ohustava silmahaigusega

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099