Soomlanna Riitta Ryyti doktoritööst ilmnes, et teatud marjade söömine võib pidurdada kaalutõusu ja kolesterooli taseme tõusu.

- Pohlade söömine takistab või aeglustab rasvumisega seotud haiguste teket.
- Foto: Shutterstock
Ryyti uuris oma töös pohlade söömise mõju hiirte tervisele, jagades hiired kolme rühma: esimene rühm sai madala rasvasisaldusega, teine rasvast ja kolmas kõrge rasvasisaldusega sööta, millele oli lisatud pohlapulbrit. Viimase rühma hiirte kaal kasvas jälgimisperioodil veerandi võrra vähem kui rasvast sööta saanud hiirte oma, samuti oli nende vistseraalse rasva kogus väiksem kui rasvast sööta saanud hiirtel, kirjutas
Helsingin Sanomat.
Lisaks pidurdas pohlade söömine kolesterooli ja veresuhkru taseme tõusu: kolmanda rühma hiirte kolesterooli- ja veresuhkru väärtused jäid samale tasemele nagu madala rasvasisaldusega dieedil olnud hiirtel.
“Kaalu kasvades hakkab rasvkude eritama põletikku tekitavaid ühendeid. See põhjustab kehas asümptomaatilise põletikulise seisundi, mis suurendab näiteks II tüüpi diabeedi ja südame-veresoonkonna haiguste riski. Pohlade söömine takistab või aeglustab rasvumisega seotud haiguste teket," ütles töö autor, lisades, et mõju põhjuste väljaselgitamine nõuab siiski lisauuringuid.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Ryyti ütles, et loomulikult ei saa hiirtel tehtud uuringute tulemusi otse inimesele üle kanda, ent need kinnitavad siiski, et pohlade söömisel on palju positiivseid mõjusid ka inimese tervisele. Tervisemõju saavutamiseks soovitab ta iga päev süüa kaks detsiliitrit pohli.
Seotud lood
OECD värskes aruandes „Health at a Glance 2024“ prognoositakse, et aastaks 2050 on Euroopa Liidus (EL) üle 65-aastaseid inimesi juba kolmandik elanikkonnast. Kui lisada sellele elustiiliga seotud riskitegurid ja sotsiaalmajanduslikud erinevused, on selge, et Euroopa peab kiiresti ajakohastama oma tervishoiusüsteeme, et parandada patsientide elukvaliteeti.