Autor: Triin Tabur • 3. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Inimese papilloomiviiruse vastane vaktsiin sai juurde täiendava näidustuse

Euroopa Ravimiamet (EMEA) andis positiivse hinnangu neljavalentse emakakaelavähi vaktsiini Silgardi müügiloa laiendamisele tupe vähieelsete seisundite ärahoidmise osas. Kui siiani oli kinnitus, et vaktsiin hoiab ära inimese papilloomiviiruse (HPV) nelja tüve poolt põhjustatud haigusi (tüübid 16 ja 18 põhjustavad 70% emakakaelavähi juhtudest ning 6 ja 11 tüübid 90% teravatest kondüloomidest) siis nüüdsest saab kinnitada kaitse laienemist ka tupe vähieelsete seisundite ärahoidmiseks.

HPV tüübid 16 ja 18 põhjustavad umbes 90% HPV-ga seotud tupevähi juhtudest. Euroopa Ravimiamet kinnitas näidustuste laienemise inimese papilloomiviiruse (HPV) tüüpide 16 ja 18 põhjustatud tupe vähieelsete seisundite (VaIN[1]2/3) ärahoidmise osas 10. juulil 2008.

Eestis esineb ligikaudu 150 emakakaelavähi juhtu aastas ning ligikaudu 70 naist sureb aastas. Tupe ja häbemevähki esineb vähem, ligikaudu 35 juhtumit.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099