22. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Meie oma Browni liikumine meditsiinis

Eesti Arstide Liidu president Lembi Aug
Foto: Raul Mee
Eesti meditsiinis toimuv sarnaneb viimastel aastatel järjest enam Browni liikumisele, kus keegi ei eeldagi eesmärgipärast arengut ning süsteemis toimuvad suunamuutused sõltuvad suvaliste, üksteisega seostamata ning mõjuanalüüsita tehtud otsuste põrkumisest, kirjutab Eesti Arstide Liidu president Lembi Aug.

Ilmeka näitena võib tuua seni enneolematu kolme tervise- ja tööministri ametissenimetamise ühe aasta jooksul, mis on ilmselgelt tingitud poliitilisest, mitte valdkonnast lähtuvast vajadusest. Ministrite vahetuse mõju meditsiinile on pidurdav ja ebastabiilsust süvendav: uus minister, uued prioriteedid, uued otsuseprojektid. Nii ongi tänaseni meie arstiõppega ühtlustamata kolmandate riikide arstide registreerimine Eestis; kehtestamata arstiabi osutamise miinimumnõuded üldhaiglatele, mis annaks kindlustunde nii patsientidele kui ka seal töötavatele ja võimalikele uutele kolleegidele. Samuti on väljaarendamata vastutuskindlustuse ja patsiendikahjuhüvitamise süsteem, jätkub olematu personalipoliitika jne.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099