29. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mägi: Millist ravimipoliitikat Eesti vajab?

Foto: Andras Kralla
Vastus on lihtne - sellist, mis toetab Rahvastiku Tervise Arengukava eesmärke: tõstab tervena elatud eluiga. Muidugi ei ole ainult ravimid lahenduseks, kuid just kroonilistest haigustest tingitud piiragud on need, mis pidurdavad inimeste kaasatust nii ühiskondlikku ellu kui ka koormavad sotsiaalvaldkonda.

Sotsiaalministeeriumi eestvedamisel on uuendamisel Ravimipoliitika alused ning Ravimitootjate Liit on ka sel korral teinud mitmeid ettepanekuid. Eelkõige tunneme puudust valdkonna ülesest ja pikemajalisest vaatest: kas Eesti haigeni jõuavad ravimid siis, kui patendiaeg on lõppenud ja ootame 15 - 20 aastat või soovime innovaatiliste ravimite kättesaadavust parandada? Äsjavalminud WHO rapordist nähtub, et vaid 20 % Euroopas registreeritud ravimitest on Eestisse jõudnud. Põhjusi on siin palju ning ravimipoliitika kujundamisel tulebki selgitada, millistega neist tuleb intensiivsemalt tegeleda ja mis pole raviaspektsit olulised. Kõiki ravimeid, mis on Euroopas müügiloa saanud pole meil kindalsti vaja, kuid raske on uskuda, et meie haiged neid ei vaja. 

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708