7. november 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Di­gi­loo in­fo­süs­tee­mi aren­dus ära­tas suurt hu­vi

4. no­vemb­ril oli vii­ma­ne päev esi­ta­da taot­lu­si osa­le­maks sot­siaal­mi­nis­tee­riu­mi väl­ja kuu­lu­ta­tud di­gi­taal­se ter­vi­se­loo in­fo­süs­tee­mi­se loo­mi­se rii­gi­han­kel, mi­da fi­nant­see­ri­tak­se Eu­roo­pa Lii­du st­ruk­tuu­ri­fon­di­dest.

4. no­vemb­ril oli vii­ma­ne päev esi­ta­da taot­lu­siosa­le­maks sot­siaal­mi­nis­tee­riu­mi väl­ja kuu­lu­ta­tuddi­gi­taal­se ter­vi­se­loo in­fo­süs­tee­mi­se loo­mi­serii­gi­han­kel, mi­da fi­nant­see­ri­tak­se Eu­roo­pa Lii­dust­ruk­tuu­ri­fon­di­dest. "Rah­vus­va­he­li­sel väl­ja­kuu­lu­ta­mi­se­galä­bi­rää­ki­mis­te­ga rii­gi­han­kel osa­le­mi­seks esi­ta­ti 15taot­lust," üt­les sot­siaal­mi­nis­tee­riu­mi pro­jek­ti­juht JaakPar­re. "Taot­lu­si esi­ta­ti nii ük­si­ku­te fir­ma­de kui kakon­sort­siu­mi­te poolt ühi­selt, kus­juu­res kon­sort­siu­mi­tesosa­leb ka vä­lis­mai­seid fir­ma­sid." Taot­le­ja­te roh­kus üle­tas mi­nis­tee­riu­mi oo­tu­si, kuidPar­re sõ­nul on suur hu­vi han­ke vas­tu po­si­tiiv­ne, ku­nata­gab lä­bi ti­he­da kon­ku­rent­si pa­ri­ma part­ne­rileid­mi­se. Järg­mis­te sam­mu­de­na viiak­se lä­hi­nä­da­la­tellä­bi taot­le­ja­te kva­li­fit­see­ri­mi­ne ning va­li­tak­seväl­ja need taot­le­jad, kes kut­su­tak­se lä­bi­rää­ki­mis­te­le,mär­kis Par­re. Le­pin­gu­ni on pla­nee­ri­tud jõu­da 2006. aas­taveeb­rua­ris. Kaks ja pool aas­tat han­ke­tööd hõl­mab di­gi­taal­seter­vi­se­loo in­fo­süs­tee­mi pro­jek­tee­ri­mist,val­mis­ta­mist, ka­su­ta­ja­te koo­li­tust ja juu­ru­ta­mist.Juu­ru­ta­mi­ne hõl­mab nii ter­vis­hoiu­tee­nu­se osu­ta­ja­tein­fo­süs­tee­mi­de liit­mist di­gi­taal­se ter­vi­se­loo­ga kui kaava­lik­ku­se tea­vi­ta­mist loo­dud tee­nus­test, tea­tassot­siaal­mi­nis­tee­rium oma pres­si­tea­tes. Di­gi­taal­se ter­vi­se­loo ra­ken­da­mi­se­ga te­kibvõi­ma­lus lä­bi ühe in­fo­süs­tee­mi pää­se­da li­gi pa­ti­sen­diter­vi­seand­me­te­le, mis pa­ran­dab ars­ti­de ja pat­sien­ti­dein­for­mee­ri­tust pat­sien­di ter­vi­se­sei­sun­dist. Tä­nusel­le­le, et arst saab ra­vi­mi­se käi­gust tut­vu­da va­ja­li­keand­me­te­ga, pa­ra­neb ka ra­vik­va­li­teet. Pat­sien­dili­gi­pääs oma ter­vi­seand­me­te­le ta­gab ini­me­se pa­re­matead­lik­ku­se oma ter­vi­sest. Ars­ti­de juur­de­pääs pat­sien­di and­me­te­lere­gu­lee­ri­tak­se õi­gus­te süs­tee­mi­ga, mis vä­lis­tabju­hu­sed, et arst tut­vuks ra­vi­mi­se käi­guster­vi­seand­me­te­ga, mis ei oma ra­vis täht­sust. Sa­mu­tikont­rol­li­tak­se di­gi­taal­se ter­vi­se­loo in­fo­süs­tee­mikau­du and­me­te ka­su­ta­mist. Pis­te­list kont­rol­li omater­vi­seand­me­te ka­su­ta­mi­se üle võib te­ha iga pat­sientise. Li­saks luuak­se di­gi­taal­se ter­vi­se­loo pro­jek­tiraa­mes kii­ra­bi jaoks mõel­dud pa­ti­sen­di krii­ti­lis­teter­vi­seand­me­te in­fo­süs­teem, mis tal­le­tab en­dasväl­ja­võt­te pa­ti­sen­di kõi­ge olu­li­se­ma­testter­vi­seand­me­test ja on väl­ja­kut­se­le sõit­va­le kii­ra­bi­leli­gi­pää­se­tav loe­tud se­kun­di­te jook­sul.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099