3. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Debatt

Kas e-tervis alustab juba septembrist?

<strong>JAH Madis Tiik- Eesti E-tervise SA juht</strong><br />Digiloo kesksüsteem on põhimõtteliselt välja arendatud. Olemepilootasutustega ühenduses ning vastavalt nende tagasisideletehakse süsteemi parandusi-täiendusi.<br />Süsteemi on testinud ligi poolteise aasta jooksul eriosapooled.<br />Digiloo projektis on peamine keerukus ühtsete standarditekokkuleppimises ja asutuse infosüsteemide uute standarditegavastavusse viimises tervishoiuasutustevahel.    <br />Meie tegeleme eelkõige digiloo kesksüsteemi loomise- arendamise jahaldamisega. Muutuste tegemine tervishoiuasutuste praktilisestöökorralduses ja liidestumise valmiduse tagamine on igaraviasutuse õlul.<br />Praegu on fookuses IT-tööd- kuid pärast vajaliku tehnilise tasemevalmimist kaldub digiloo rõhuasetus asutusesiseste muudatusejuhtimisele- mis praegu ei ole üheski pilootasutuses tõsiseltkäivitunud.<br />Asutustele on nõuded juba teada- aga muudatuste juhtimine algabjuhtkonna otsusest.<br />Kuna kesksüsteemi ettevalmistused lõpevad suve alguses- olemetäiesti valmis tervishoiuasutustele e-tervise teenuseid pakkuma 1.septembril 2008.<br />Tervishoiuteenuse osutajad on praegu küll infotehnoloogiliselterineval tasemel- kuid loodame- et septembriks jõuavad nad omaIT-lahenduste arendustega nii kaugele- et on valmis kesksüsteemigaliituma.<br /><br /><strong>EI Vallo Volke- Arstide Liidu eestseisuseliige</strong><br />Septembris jõustub tõesti seaduseparandus- mis legaliseeribe-tervise projektide rakendamise arstiabis.<br />Milliseid osi e-tervise süsteemidest ja millises mahus kavatsetakserakendada- selle kohta minul info puudub. Seaduse järgi peabvastava ajakava kehtestama sotsiaalminister.<br />Tahaksin loota- et tegemist on pilootprojekti rakendamisega. Minaloodan väga- et asjaga ei kiirustata liigselt ja liigutakse edasisamm-sammult. Arukas oleks teha pilootprojekti ühe haigla raames-mitte korraga kolmes- nagu viimatine plaan ette nägi.<br />Ma olen endiselt väga mures e-tervise eetilise poole pärast. Minuarust on absoluutselt vajalik- et patsiendil oleks õigus keeldudaoma terviseandmete edastamisest keskandmebaasi.<br />Erandiks võiksid olla haiguste registrid- millesse kogutaval infolon tõesti meditsiiniline ja sotsiaalne väärtus ning ohudkonfidentsiaalsusele oleksid suurusjärgu võrra väiksemad.<br />Teine suur soov on- et unistustes hõljuvad projektijuhid segaksidvõimalikult vähe tavaliste arstide igapäevast tööd.<br />Ootan endiselt analüüsi- mis detailselt kirjeldaks uute süsteemidetekitatavat kulu arstiabisüsteemile kui tervikule ja võrdleks sedasaadava reaalse kasuga.<br />Ma pean jääma oma arvamuse juurde- et suuremas mahus e-terviseluguvaevalt et septembris käivitub. Ja parem ongi teha asju mittekampaania korras- vaid sisuliselt ja mõtestatult.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708