31. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Küsitlus: kas õdede palk võiks olla seotud arsti palgaga?

Hannes Danilov- Eesti Haigekassa juhatuse esimees: Palkade sidumine- ükskõik millise suurusega- ei ole õige. Keskmistega sidumine tekitab püramiidiskeemi - kui palk tõuseb- tõuseb ka keskmine ja kui keskmine tõuseb- tõuseb ka palk. Reeglina kujunevad palkade omavahelised suhted ajapikku välja- näiteks juhi asetäitja palk on soovitavalt mitte rohkem kui 5-15% juhi palgast väiksem. Arstide-õdede palga suhte osas lepitakse palgaläbirääkimistel kokku- ja mida aeg edasi- seda kergem on kokku leppida- sest ajalooline taust on olemas.

<strong>Ingrid Alt- Paide perearst:</strong><br />Loomulikult peaks olema õe palk seotud arsti palgaga. Kogumeditsiinipersonali astmeline redel peaks olema omavahel seotud:madalamalt kõrgemale ja vastupidi.<br />Seda põhjusel- et meie töö on omavahel palju seotud. Arst vastutabküll oma tegevuse ja otsuste eest- aga tema töö tulemus on otseseltseotud nii õe oskuste ja tähelepanelikkusega kui ka õe hoolivuse jakorrektsusega. <br />Nõukogude ajal oli õe palk arsti palgaga seotud ja siis räägitiainult õe palga tõusust- millega kaasnes automaatselt ka arstipalga tõus.<br />Ma arvan- et on täiesti normaalne- kui arst saab kolm õe palka.Loomulikult ei saa seda nii üheselt võtta- sest nii õed kui kaarstid on erineva kvalifikatsiooni- kogemuste  ja oskustega.Aga mingi palagaastmestik peaks olema kindlalt paika pandud.<br />Praegu on reaalne keskmise õe palk 100 kr/t ja arstil 300 kr/t -see on täiesti normaalne tasu.

<strong>Margus Ulst- TÜ Kliinikumi juhatuse liige-ülemarst:</strong><br />Olen seisukohal- et fikseeritud õe ja arsti palga suhtevalemit eiole võimalik rakendada. Eks see suhe jääb üldjuhul 40 ja 60%vahele. Eraettevõtja maksab tavaliselt personalile nii palju kuivajalik ja samas nii vähe kui võimalik. Avalikus sektoris sõltubpalk kokkuleppest ametiühingutega ning haigekassatasustamissüsteemist. Oluline on ka tööjõuturul toimuv. Need kolmon  kõik väga muutlikud mõjurid.<br />Sageli ei olegi arstil õde vaja. Piisab väljaõppinud sekretärist.Samas pole tihtipeale ka arsti vaja. Sama töö võib ära tehaerikoolitusega õde. Igal juhul peaks palk sõltuma loodavastlisaväärtusest.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099