27. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liikumine aitab veresooni päästa

Diabeet mõjub lihaste veresoonte kasvule pärssivalt, samas kasvatavad kestvusharjutused tervetel inimestel veresoonte arvu.

Diabeet mõjub lihaste veresoonte kasvule pärssivalt- samaskasvatavad kestvusharjutused tervetel inimestel veresoontearvu.<br />Jyväskylä Ülikooli teadlane Riikka Kivelä uuris oma väitekirjas“Liikumise ja diabeedi mõju lihaste vere- ja lümfisoontele ningnende kasvu reguleerivatele teguritele”- millised mehhanismidpidurdavad ja millised tõhustavad  diabeedil veresoontekasvu.<br />Lisaks uuris ta- kas diabeedist tingitud muudatusi saakstreeninguga ära hoida- kirjutab Mediuutiset.<br />Diabeet vähendab veresoonte arvu lihastes ja mõjutab mitmeveresoonte kasvuga seotud geeni esinemist.<br />Diabeetilises lihases on vähenenud mitme teveresoonte kasvulisavate geenide arv ja suurenenud kasvu pidurdavate geenidearv.<br />Seega mõjub  diabeet negatiivselt veresooni reguleerivatenärvikanalite toimimisele.<br />Juba viis nädalat kestnud kestvusharjutused vähendasid diabeedisttingitud muudatusi geenide arvukuses- mis võib osaliselt selgitadaliikumise kasulikkust diabeedi korral.<br />Kivlä juhtis oma väitekirjas esmakordselt tähelepanu asjaolule- etjäsemelihaste lümfisooned ulatuvad ka üksikute lihaskudede vaheleja mitte ainult lihaskoerühmade vahel paiknevate suurte veresoontelähedusse.<br />Uurimised näitasid- et lümfikapillaarid paiknevad verekapillaarideläheduses- kuid nende arv on vaid kümnendik verekapillaarideomast.<br /> Geeniteraapia usutakse tulevikus olevat tõhus ravimeetodhaiguste puhul- kus jäsemelihaste veresoonkond on nõrgenenud.<br />Kliinilised uuringud- kus lihastesse on suunatud veresoontekasvustimulaatoreid- ei ole veel kuigi paljulubavad. Võimalik- etüksik geen ei ole piisavalt tõhus lisamaks veresoonte kasvu.<br />Meditsiiniuudised

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708