27. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis saab- kui hoonete arendamiseks taotletud Euroopa Liidu abiraha Teie haiglale ei eraldata?

Arvamust avaldavad haiglate juhatuste esimehed.

<strong>Mall-Anne Riikjärv<br />SA Tallinna Lastehaigla juhatuse esimees:</strong><br />Sõltuvusprobleem ei ole eraldiseisev- vaid üks (ekstreemne) lastevaimse tervisega seotud probleemidest.<br />Terviklahendus eeldab laste ja noorukite vaimse tervisega seotudprobleemide diagnostikat- ravi ja ennetuse koondamise ühtsessesüsteemi - Laste Vaimse Tervise Keskusesse.<br />Selle rajamise fikseeris sotsiaalministeerium juba 2003. aastal.Kohe esitati ka taotlus euroraha saamiseks- kuid seda eirahuldatud.<br />Tänaseks on valminud keskuse ehitusprojekt ja saadud ehitusluba.<br />Kui ka nüüd kõnealust toetust lastehaiglale ei määrata- jääbkeskuse rajamine ära. Kui toetus määratakse osalises mahus- sõltubkõik toetuse määrast ja ehitushindadest.<br />Kui Laste Vaimse Tervise Keskus jääb ka sel perioodil ehitamata-siis halveneb abi sõltuvushäiretega lastele. Jätkub küll nendelaste ravi- kuid  väheneda võib ravile pääsevate lastearv.<br />Sõltuvushäirega kaasneb sageli ka tõsine psüühikahäire- kuid nnkaksikdiagnoosiga lapsi ei võeta ravile PERHi lastepsühhiaatriaosakonda - sellest pikenevad järjekorrad ja abi hilineb.<br />Katkeb ka juba alustatu - süsteemne lähenemine laste vaimse terviseprobleemile.<br />Valminud rahvatervise arengukavad pööravad olulist tähelepanu lastevaimsele tervisele. Jääb mulje- et otsustajad ei tunneta sedavajadust ja prognoosi- et vaimse tervise häired tõusevad juhtivaksja enam ressursse nõudvaks tervisehäireks.<br />Ainult varane häirete avastamine- ravi ja ennetustöö  võibanda häid tulemusi. <br />Meil on kohustus riskigrupi lapsi aidata.

<strong>Urmas Siigur<br />TÜ Kliinikumi juhatuse esimees:</strong><br />Juhatus on veendunud- et taotletavas mahus toetus saadakse. Tegu onEesti suurima haiglaga- mille tähtsus ainsa ülikoolihaiglana onüle-eestiline.<br />Euroopa Komisjoni heakskiiduga elukeskkonna arendamise rakenduskavaütleb ka- et regionaalselt tasakaalustatud arengu ningtervishoiuteenuste ühtlase kättesaadavuse tagamiseks eelistataksehaiglaid- mis paiknevad sotsiaal-majanduslikult vähemsoodsatespiirkondades (Lõuna- ja Ida-Eesti piirkond).

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099